Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het footermenu 
Zoeken

Cool hot pepper

 

In de laatste maanden van het jaar wordt er veel gesnoept. Hoe ga je daar als jeugdarts mee om? Kan gezond snoepen ook cool zijn?

De in kleine plastic zakjes verpakte snoepjes vol met E-nummers herinnerden mij begin november al aan het naderende Sint Maarten. Tegen E-nummers heb ik weinig bezwaar, E-nummers zijn immers door de Europese Unie onderzochte en veilig bevonden stoffen. Tegen de grote hoeveelheid plastic en suiker heb ik wel bezwaar. Als jeugdarts kon ik dit echt niet uitdelen aan de kinderen die aan mijn deur zouden komen op 11 november. Wat zou ik dan wel gaan uitdelen? Ik besloot biologische snoeptomaatjes, snackkomkommers en paprika’s in te slaan. Ik hoopte dat de kinderen mijn gezonde aanbod zouden kunnen waarderen.
 
Toen de eerste kinderen aan mijn deur aanbelden en ik open deed bleek zingen ouderwets te zijn geworden. De jongens lieten namelijk een liedje afspelen op hun mobiele telefoon en zongen zelf niet mee. Op mijn verzoek wilden ze (vooruit dan maar) nog wel een liedje zingen. “Willen jullie een snoeptomaatje, snackkomkommer of een paprika?” vroeg ik aan de jongens. Het was even stil. Ik vermoedde dat de jongens teleurgesteld weg zouden lopen. “Ja, ik wil wel een paprika.” zei een jongetje. “Het is net een peper, zo’n super hete peper!” riep hij terwijl hij naar de kleine paprika keek. “Ja, cool! Over zo’n hete peper heb ik laatst nog een filmpje over gezien op internet! Ik ga vlammen!!!” riep het andere jongetje en hij pakte ook gretig een paprika. Enthousiast liepen de twee jongens al kauwend, telefoon in de ene hand en half opgegeten paprika in de andere hand, weg.

Van de peperpaprika met Sint Maarten gaan we met Sinterklaas over naar de pepernoot. De discussie zo rond Sinterklaas gaat altijd over de piet, maar nooit over de noot. Noten zitten vol nuttige voedingsstoffen zoals eiwitten, vezels, vitamines en mineralen. En ze zijn vetrijk (ongeveer de helft van het gewicht is vet), maar dat vet bestaat uit gunstige vetzuren die biochemisch overeenkomsten hebben met die uit bijvoorbeeld vis en olijfolie. Uit onderzoek blijkt dat dagelijks 30 gram noten eten als onderdeel van een mediterrane voeding gepaard gaat met een betere fysieke gezondheid (minder hart- en vaatziekten en diabetes type 2) én een betere mentale gezondheid. Misschien is een ongezouten notenmix met wat kleine gedroogde stukjes peper in een verpakking met felgekleurde vlammen ook wel een gat in de markt. De naam van dit vernieuwende gezonde product met bekende naam: pepernoten.

Rosanne van der Lugt, jeugdarts