Ga naar de inhoud

Wat is normaal?

decoratief

Hoeveel is normaal?

Hoeveel moet mijn kind drinken? Hoeveel moet mijn kind eten? Hoeveel moet mijn kind slapen? Hoe vaak moet mijn kind ontlasting hebben? Ouders stellen dagelijks vragen aan mij waarbij ze een aantal of hoeveelheid willen weten. Ik geef eigenlijk bijna nooit een absoluut getal als antwoord, dit maakt ouders alleen maar onzeker en dat is niet nodig. Op bijna elk van dit soort vragen is mijn tegenvraag: “Hoeveel drinkt/eet/slaapt etc… uw kind?”

Het antwoord van de ouders varieert enorm op mijn tegenvraag. Meestal is het antwoord dat ouders geven het goede antwoord. De meeste ouders voelen goed aan wat hun kind nodig heeft op het gebied van bijvoorbeeld voeding en slapen. Ouders kunnen in de war raken door etiketten van flesvoedingen (mijn kind drinkt meer/minder dan op het pak staat), internetfora en goedbedoelde adviezen van vrienden en familie.

Ik zie het als mijn taak om aan ouders uit te leggen dat er een grote variatie mogelijk is. Sommige baby’s drinken een halve liter borst/flesvoeding op een dag, andere baby’s drinken meer dan een liter (borst)voeding per dag. Per voeding kan het ook wisselen hoeveel een baby drinkt. Als volwassene heb je toch ook niet elke maaltijd even veel honger?!

Als je borstvoeding geeft weet je eigenlijk niet hoeveel je kind drinkt en dat is meestal maar goed ook, dan kun je je er ook niet druk om maken. Sommige moeders kolven de borstvoeding af om te controleren of de hoeveelheid melk wel voldoende is. Een aantal moeders raakt vervolgens in de stress omdat ze denken dat ze te weinig melk hebben, hierdoor minder productie krijgen en in een vicieuze cirkel terecht komen. Moeders beseffen vaak niet dat de hoeveelheid melk die ze afkolven niet één op één gelijk staat met de hoeveelheid melk die een kindje direct uit de borst drinken.

Er zijn kinderen die één keer per dag ontlasting hebben (waarvan de meeste mensen denken dat dat dé juiste frequentie is), maar er zijn ook kinderen die wel een aantal keer per dag ontlasting hebben of maar één keer per week. Er zijn grote verschillen en dat is normaal. Dit leg ik ook uit aan ouders. Of je baby nu een halve liter of een liter melkvoeding per dag drinkt, zolang je kindje goed groeit is dat prima. De grote variatie maakt mijn werk als jeugdarts zo leuk en uitdagend. Elk kind is uniek!

Rosanne van der Lugt