Ga naar de inhoud

Na regen komt zonneschijn

decoratief

Ik heb het voorrecht kinderen en hun ouders te mogen begeleiden vanaf het moment dat een kind wordt geboren totdat een kind naar de middelbare school gaat. Bij sommige kinderen gaat het op enig moment niet zo goed thuis. Door kinderen en ouders te ondersteunen hoop ik dat ik hen erbij kan helpen dat er na regen weer zonneschijn komt.

De moeder die tegenover mij zit komt vlak over. Er is weinig emotie te zien op haar gezicht. Haar 11 maanden oude dochter trekt de bril van haar gezicht en moeder laat het gebeuren. Moeder vertelt dat het met de kinderen goed gaat maar met haar relatie niet. Vader en moeder hebben relatietherapie. Moeder vertelt dat vader gokt en dat hij schulden heeft bij vrienden. Binnenkort wordt vader opgenomen voor een alcoholverslaving bij de Maliebaan. Moeder geeft echter aan dat vader wel veel drinkt maar ze vindt hem eerder gokverslaafd dan alcoholverslaafd. Moeder denkt echter dat vader niet gaat veranderen. Ze zegt alles alleen te moeten doen, vader vreet energie. Moeder denkt dat vader niet gaat veranderen. Zij vertelt dat ouders op dit moment niet veel ruzie maken, maar er is een koude oorlog, zoals ze zelf zegt. Moeder heeft een tijd rouwverwerkingstherapie gehad in verband met het overlijden van het zusje van haar 11 maanden oude dochter, maar deze is gestopt omdat de therapie pas verder zou kunnen gaan bij een stabiele thuissituatie. Ik zeg dat ik me zorgen maak om de thuissituatie en over hoe moeder in haar vel zit. Ik leg uit dat de thuissituatie een belangrijke invloed heeft op de groei en ontwikkeling van jonge kinderen. Moeder had hier het besef niet van. Ik vraag toestemming voor het registreren van haar dochter in de Verwijsindex. Moeder geeft hier toestemming voor. Ik ga een plan maken voor hoe we gezin kunnen helpen.

Acht jaar verder

Dit was de situatie in september 2009. Inmiddels is het meisje 8 jaar oud. Moeder zit tegenover mij. Ze straalt. Er is veel emotie te zien op haar gezicht, ze lacht volop. Haar 8 jaar oude dochter vertelt dat het goed gaat, ze haalt goede cijfers. Paardrijden vindt ze erg leuk. Moeder vertelt dat ze al een paar jaar gescheiden is. Thuis is er rust, nu de vele ruzies voorbij zijn. Moeder heeft voor haarzelf hulp gehad van een psycholoog. Dit was erg fijn. Moeder krijgt bij de opvoeding hulp van haar eigen moeder, samen zitten ze op één lijn.

Bijzonder

Wat bijzonder is het om te zien dat het nu zoveel beter gaat dan 8 jaar geleden. En wat bijzonder is het dat ik het gezin heb mogen ondersteunen en volgen van toen het meisje baby was tot nu. Ik zie het meisje over een jaar weer terug voor het vervolgen van haar lengte. Ik hoop dat het dan net zo goed gaat als nu.

Rosanne van der Lugt