Ga naar de inhoud

Help, ik heb een opvoedvraag

decoratief

De ene keer is het kind aanwezig als ik langskom, maar soms geven ouders ook de wens aan om (eerst) met mij alleen over hun vragen te praten. De vraag is of ik als jeugdverpleegkundige bij ouders op huisbezoek wil gaan, omdat zij vragen hebben over de opvoeding en het gedrag van hun zoon. Natuurlijk wil ik dat!

Een voorbeeld van opvoedondersteuning. Ik zie een mailtje van een medewerker van het sociaal team met het onderwerp ‘opvoedspreekuur’. De vraag is of ik als jeugdverpleegkundige bij ouders op huisbezoek wil gaan, omdat zij vragen hebben over de opvoeding en het gedrag van hun zoon. Natuurlijk wil ik dat! Ik mail terug dat ik contact op zal nemen met ouders om een afspraak in te plannen en een paar dagen later ga ik op huisbezoek.

De ene keer is het kind aanwezig als ik langskom, maar soms geven ouders ook de wens aan om (eerst) met mij alleen over hun vragen te praten. Ik sluit graag aan bij de wens van ouders en daarom is deze keer het gesprek met hen alleen. Als eerste maak ik altijd even kennis, geef ik aan wat mijn werk als jeugdverpleegkundige precies inhoudt en wat ik kan betekenen voor ouders. Vervolgens vraag ik ouders om hun verhaal te doen waardoor het gesprek vaak vanzelf gaat lopen. Het is aan mij als jeugdverpleegkundige om hun vragen te beantwoorden en/of hun onzekerheid weg te nemen, maar dat is niet mijn directe doel. Als professional heb ik misschien het antwoord op hun vragen qua kennis, maar zonder de ervaring van ouders is deze kennis niets waard. Het is mijn uitdaging om in gesprek samen op zoek te gaan naar het juiste antwoord.  

Maar voor ik dit doe, geef ik aan dat elk kind anders is en dat hun onzekerheid wat de opvoeding betreft heel gewoon is. Ik leg uit dat ik in mijn werk heel veel ouders tegenkom die zoekende zijn in de opvoeding en hun situatie daarin niet verschilt. Vaak geeft ouders dit al vertrouwen en inzicht in hun eigen situatie. Dit vormt voor mij de basis in mijn werk, omdat dit het gevoel van ‘partnerschap’ in de samenwerking versterkt. Ik geef aan dat ik als jeugdverpleegkundige me focus op het bevorderen van de gezondheid van het kind. Dit is precies wat ouders (ook) willen, waardoor we samen kijken naar wat er goed gaat, naar wat beter kan en hen bevestiging geef daar waar nodig. Ouders kennen hun eigen kind als geen ander en weten vaak wat het beste is voor hun kind. Mijn rol is alleen hen hierop te wijzen en hierin te ondersteunen.

Annemieke Korver, Jeugdverpleegkundige