Ga naar de inhoud

Als je veel samballen eet

decoratief

Zó wordt je kindje slimmer van boekjes en filmpjes.

“Wat gebeurde daar nou?” vraag ik. Nichtje van drie geeft opgetogen een samenvatting: “Als je veel samballen eet... dan… gaan je kiezen kapot!” Samballen? Ik moet lachen en ben verbaasd dat ze deze les er zo goed uit heeft gepikt.

We lezen samen “Het muizenhuis”, mijn nichtje van drie en ik. “Sam en Julia gaan naar de bakker. Ze willen chocola kopen” vertel ik. “Zie je wat de bakker allemaal voor lekkere dingen heeft?” “Taartjes” wijst ze aan, “en koekjes”. Dan zie ik een kauwgomballenautomaat in het plaatje. “Weet je wat dit is?” Ze buigt haar hoofd naar de bladzijde en kijkt me dan vragend aan. Nee, dat ding kent ze niet. Maar die kleine felgekleurde snoepjes hebben zeker haar interesse. “Dat zijn kauwgomballen. Ik ken trouwens een liedje over een kauwgomballenboom.” Ik pak mijn gsm. “Zullen we dat eens bekijken?” Daar zegt ze geen nee tegen, nichtje is dol op YouTube. Hoe zou ze reageren op dit ouderwetse jaren 80 liedje uit mijn kindertijd? “In het tuintje van mijn oom staat een kauwgomballenboom” begint Elly vrolijk. Nichtje kijkt ademloos hoe Rikkert aan de boom schudt waarna het kauwgomballen regent. Hij propt zijn beide wangen vol en slaat aan het kauwen. Een rood en een groen balletje floepen tussen zijn lippen door naar buiten. “Zit niet zo te kniezen, want wat heb je te verliezen dan je tanden en je kiezen…! Léve de kauwgomballenboom!”

Verbaasd

“Wat gebeurde daar nou?” vraag ik. Nichtje geeft opgetogen een samenvatting: “Als je veel samballen eet... dan… gaan je kiezen kapot!” Samballen? Ik moet lachen en ben verbaasd dat ze deze les er zo goed uit heeft gepikt. Of zou ze denken dat het Rikkerts kiezen waren die eruit floepten? “Ja, als je veel snoept kun je gaatjes krijgen” bevestig ik. “En dan moet je naar de tandarts, die maakt ze weer dicht. Want gaatjes doen zeer.”

Nog een keer

We lezen verder. De muizenkinderen hebben niet genoeg geld voor een chocoladereep, maar wel voor een zakje koekkruimels. Nichtje wijst al snel weer naar de automaat met de kleurige balletjes: “Dat zijn samballen. Daar krijg je gaatjes van.” “Ja, dat klopt, als je er teveel van eet.” “Mag ik nog een keer samballen kijken?” smeekt nichtje. Goed, het is ook zo’n leuk liedje.
Even later is het tijd om naar huis te gaan. Terwijl we naar de auto lopen babbelt ze nog steeds over de ‘samballen’. Ik probeer uit te leggen dat het ‘kauwgomballen’ zijn, “want het zijn ballen om op te kauwen”. Maar dat blijft nog niet plakken.
Thuisgekomen zal ze direct aan haar papa vragen of ze op zijn telefoon “het liedje van de samballen” mag kijken. En dat mag. Eén keertje nog.

Tips

  1. Als jouw kindje dagelijks wordt voorgelezen, heeft hij op 4-jarige leeftijd een veel grotere woordenschat. Hij zal beter praten en meer begrijpen.
  2. Van filmpjes kijken leert je peuter alléén als jij mee kijkt en met hem praat over wat hij ziet. Je kindje leert communiceren en dingen begrijpen wanneer je om beurten iets zegt, vragen stelt, elkaar aankijkt en samen lacht. Want je peuter leert niet van het scherm, hij leert vooral van jou.

Wilma Hüpscher