Ga naar de inhoud

Blogs 2017

Vragenlijst versus vertrouwen

6 december 2017- Geschreven door jeugdarts Rosanne van der Lugt

Hoe het met een kind gaat kun je vragen tijdens een consult, maar ook navragen door middel van een vragenlijst. Voor het invullen van de vragenlijst is het vertrouwen van een ouder in de vragenlijst en het vertrouwen in de persoon die de vragenlijst beoordeelt essentieel. Lees de volledige blog.

Als je veel samballen eet

23 november - Geschreven door jeugdarts Wilma Hüpscher

“Wat gebeurde daar nou?” vraag ik. Nichtje van drie geeft opgetogen een samenvatting: “Als je veel samballen eet... dan… gaan je kiezen kapot!” Samballen? Ik moet lachen en ben verbaasd dat ze deze les er zo goed uit heeft gepikt. Lees de volledige blog

Na regen komt zonneschijn

6 november Geschreven door jeugdarts Rosanne van der Lugt

Ik heb het voorrecht kinderen en hun ouders te mogen begeleiden vanaf het moment dat een kind wordt geboren totdat een kind naar de middelbare school gaat. Bij sommige kinderen gaat het op enig moment niet zo goed thuis. Door kinderen en ouders te ondersteunen hoop ik dat ik hen erbij kan helpen dat er na regen weer zonneschijn komt. Lees de volledige blog.

Help, ik heb een opvoedvraag

1 november Geschreven door jeugdverpleegkundige Annemiek Korver

De ene keer is het kind aanwezig als ik langskom, maar soms geven ouders ook de wens aan om (eerst) met mij alleen over hun vragen te praten. De vraag is of ik als jeugdverpleegkundige bij ouders op huisbezoek wil gaan, omdat zij vragen hebben over de opvoeding en het gedrag van hun zoon. Natuurlijk wil ik dat! Lees de volledige blog.

Hij kijkt een beetje zuur

23 oktober Geschreven door jeugdarts Wilma Hüpscher

Jori is drie maanden oud en zijn moeder streelt bezorgd zijn haartjes. Hij kijkt me intussen tevreden aan. Helemaal op zijn gemak bij mama op schoot. Opeens vertrekt zijn gezichtje: een dikke frons verschijnt in zijn wenkbrauwen en een rare grimas rond zijn mond. Hij kijkt een beetje zuur.  Zijn lijfje beweegt onrustig.“Doet hij dit vaker?” vraag ik. Lees de volledige blog.

"Wat is normaal?"

12 oktober 2017 - Geschreven door jeugdarts Rosanne van der Lugt

Hoeveel moet mijn kind drinken? Hoeveel moet mijn kind eten? Hoeveel moet mijn kind slapen? Hoe vaak moet mijn kind ontlasting hebben? Ouders stellen dagelijks vragen aan mij waarbij ze een aantal of hoeveelheid willen weten. Ik geef eigenlijk bijna nooit een absoluut getal als antwoord, dit maakt ouders alleen maar onzeker en dat is niet nodig. Op bijna elk van dit soort vragen is mijn tegenvraag: “Hoeveel drinkt/eet/slaapt etc… uw kind?” Lees de volledige blog.

“Kan dit geen kwaad dokter?”

22 september 2017 - Geschreven door jeugdarts Wilma Hüpscher 

Het consultatiebureau blijkt voor ouders in Nederland net zo vertrouwd als boerenkool met worst of het sparen van zegeltjes. “Ik vind het gewoon fijn om even te horen dat het goed gaat met mijn kind”. Luisteren en geruststellen zijn een belangrijk deel van het werk van de jeugdarts. Misschien wel het deel waar ouders het meest blij van worden. Immers: geruststellen is ook dokteren.

Lees de volledige blog