Ga naar de inhoud

Blog

decoratief

Bent u ook benieuwd wat onze jeugdartsen tegen komen in de spreekkamer? Volg dan onze bloggende jeugdartsen. Twee keer per maand geven zij een kijkje in de spreekkamer. Af en toe schrijft een jeugdverpleegkundige ook over wat zij in haar werk meemaakt.

De eikenprocessierups is in opmars

10 juli - geschreven door jeugdarts Rosanne van der Lugt

Ik fiets naar mijn werk langs een weg met versierde eikenbomen. Rood-witte lintjes zijn aan de bomen gebonden met de tekst “Pas op eikenprocessierups!” Ik vraag me af wat je moet doen met deze waarschuwing. Ik neem aan dat je de boom niet mag aanraken. Maar kun je eronder wandelen of fietsen? Moet je er heel snel langs fietsen of rennen? Of moet je een andere weg nemen als het even kan? Lees de volledige blog.

Het blauwe boekje.

17 juni - geschreven door jeugdarts Rosanne van der Lugt

Het blauwe boekje is een boekje dat ik bijna dagelijks aan ouders te leen meegeef. Het is net dik genoeg om voldoende tips te kunnen bevatten en dun genoeg om in één keer door te lezen. De officiële titel is “Regelmaat brengt Rust” en is geschreven door Ria Blom. Lees de volledige blog.

HPV-vaccinatie, een kwestie van kop of munt

13 mei - geschreven door jeugdarts Rosanne van der Lugt

“Ik twijfel erover of ik mijn dochter tegen HPV wil vaccineren” gaf moeder mij tijdens het vorige consult aan. Moeder en dochter zouden zich tussen de vorige afspraak en de huidige afspraak gaan oriënteren op de HPV-vaccinatie en we zouden het tijdens deze afspraak verder bespreken. Lees de volledige blog.

Jeugdgezondheidszorg, een groot effect voor een prikkie

10 april - geschreven door jeugdarts Rosanne van der Lugt.

Na mijn spreekuur verlaat ik mijn spreekkamer, letterlijk en figuurlijk. Vandaag ga ik namelijk in gesprek met twee wethouders van de gemeente Amersfoort; wethouder van Eijk en wethouder Tigelaar. Zij komen vandaag op werkbezoek bij de Jeugdgezondheidszorg. Voorafgaand aan het gesprek denk ik na wat ik mee zou willen geven aan deze wethouders. Waar ben ik trots op in mijn werk? Wat wens ik? Lees de volledige blog.

Alcohol. Alcohol? Alcohol.

14 maart - Geschreven door jeugdarts Rosanne van der Lugt.

Als jeugdarts zie ik helaas regelmatig moeders met borstkanker op het spreekuur. Kinderen met een laag IQ zie ik ook met enige regelmaat. En gezinnen waarin sprake is van huiselijk geweld zie ik elk spreekuur. Wat hebben deze drie dingen met elkaar gemeen? Alcohol. Alcohol? Alcohol. Lees de volledige blog.

Zo moeder, zo dochter

13 februari - geschreven door jeugdarts Rosanne van der Lugt

Wat is het beste moment om over gewicht te spreken? Als een kind overgewicht heeft? Of ligt het beste moment al eerder? Lees de volledige blog.

Hoe gezond is mijn wijk?

16 januari - geschreven door jeugdarts Rosanne van der Lugt

In de wijk Nieuwland in Amersfoort is sinds kort het project de Gezonde Wijk gestart en ik was bij de eerste bijeenkomst aanwezig. Daar werd de wijk Nieuwland voorgesteld in cijfers. Wat voor wijk is Nieuwland en hoe kan Nieuwland nog gezonder worden? Lees de volledige blog.