Ga naar de inhoud

Meningokokken

Sinds drie jaar worden steeds meer mensen ziek door de meningokokbacterie type W. Een gevaarlijke en besmettelijke bacterie die zich via hoesten, niezen en zoenen gemakkelijk kan verspreiden. Gelukkig kun je jezelf en anderen met een prik beschermen. Daarom ontvangen jongeren die dit jaar tussen 1 mei en 31 december 14 jaar worden een uitnodiging voor een prik*.

Meningokokkenziekte

Door meningokokbacterie type W kunnen mensen hersenvliesontsteking of een bloedvergiftiging krijgen. Dat zijn ernstige ziekten waar je de rest van je leven blijvende klachten aan kunt overhouden. Je kunt er zelfs aan doodgaan. Gelukkig komt dit niet vaak voor en biedt de prik bescherming.

Oproep voor een prik tegen meningokokken

Vanaf half september ontvangen jongeren die geboren zijn tussen 1 mei 2004 en 31 december 2004 een uitnodiging om in oktober de prik tegen meningokokken op te halen*.
Het streven is om de prik eind 2019 aan alle 14- tot en met 18-jarigen aangeboden te hebben. Deze jongeren ontvangen hier volgend jaar meer informatie over.

Kun je niet op het voorgestelde tijdstip komen?

In de uitnodigingsbrief kun je lezen waar en wanneer je bent uitgenodigd om een prik te halen tegen meningokokkenziekte.  Graag zien we je op deze datum, locatie en tijd om lange wachttijden te voorkomen. Kun je niet komen op het aangegeven tijdstip, maar wel op de aangegeven locatie en datum? Kom dan op een ander tijdstip tussen 14.00 en 17.00 uur. Dit hoef je niet door te geven aan GGD regio Utrecht (GGDrU). 

Mocht je niet kunnen komen op de aangegeven datum en/of locatie kijk dan in dit schema. Hier kun je een andere datum en locatie kiezen om de prik alsnog te halen. Indien je graag naar een andere locatie gaat, geef dit dan aan ons door via: 

 

Meenemen naar de afspraak:

  • Vaccinatiebewijs (uit de brief);
  • Oproepkaart (uit de brief);
  • Vragenlijst (uit de brief);
  • ID-kaart.

Heb je nog vragen? Neem gerust contact met ons op!

Heb je nog vragen over bijvoorbeeld je afspraak of de prik? Bel dan naar: 030-69 400 30 (bereikbaar op werkdagen van 08:00 tot 17:00 uur) of mail naar: jeugdgezondheidszorg@ggdru.nl. We nemen dan zo spoedig mogelijk contact met je op.

*Het streven is om de vaccinatie eind 2019 ook aan alle 14- tot en met 18-jarigen aangeboden te hebben. Hierover volgt later meer informatie. Lees hier meer.