Ga naar de inhoud

Vaccinaties voor kinderen

Elk kind heeft het recht om gezond en veilig op te groeien. Vaccinaties tegen besmettelijke infectieziekten zijn daarom belangrijk. De overheid biedt via het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) ouders de mogelijkheid om alle kinderen gratis te vaccineren tegen twaalf infectieziekten.

Door middel van vaccinaties van het Rijksvaccinatieprogramma beschermen we kinderen tegen twaalf infectieziekten. Omdat bijna alle kinderen in Nederland worden gevaccineerd, komen deze infectieziekten niet of nauwelijks meer voor in Nederland. Om te voorkomen dat de ziekten terugkeren is vaccineren belangrijk. Hoe groter de groep mensen die gevaccineerd is, hoe kleiner de kans dat een ziekte terugkeert. We spreken in dit geval over groepsimmuniteit of groepsbescherming. Dit betekent dat wanneer veel kinderen ingeënt zijn tegen een bepaalde infectieziekte, deze ziekte minder vaak voorkomt. Om deze groepsimmuniteit te behouden is het belangrijk dat zo veel mogelijk kinderen ingeënt zijn.

Wanneer krijgt uw kind vaccinaties?


Meedoen aan het Rijksvaccinatieprogramma is niet verplicht. Vrijwel alle ouders in Nederland laten hun kind(eren) vaccineren. Hiermee beschermen ze hun eigen kinderen en kinderen van anderen tegen twaalf infectieziekten, zoals polio, bof, mazelen en rodehond. Om kinderen zo goed mogelijk te beschermen is een vaccinatieschema opgebouwd met de verschillende vaccinaties per leeftijd. De uitnodiging voor vaccinaties ontvangt u van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Vragen over de vaccinaties of wilt u een persoonlijk gesprek?


Heeft u vragen over vaccineren of wilt u een persoonlijk gesprek met een jeugdverpleegkundige of jeugdarts? Dit kan altijd tijdens uw afspraak op het consultatiebureau of neem contact met ons op voor een extra afspraak. Dit kan telefonisch, tijdens een spreekuur of per mail. We denken graag met u mee voor een advies op maat.