Ga naar de inhoud

Na de keizersnede bevalling

Na een keizersnede bevalling verblijft u meestal enkele dagen in het ziekenhuis. Het litteken, uw darmen en uw conditie hebben tijd nodig om te herstellen. Eenmaal thuis moet u het de eerste tijd rustig aan doen.

Pijn na de keizersnede bevalling

De eerste 24 uur na de operatie krijgt u injecties met morfine tegen de pijn. Daarna is paracetamol voldoende. Soms voelt u ook pijnlijke naweeën. Na één of twee dagen komen uw darmen weer op gang en daarvan kunt u ook pijn voelen. Die eerste dagen ben je waarschijnlijk slap en duizelig als u opstaat, maar dat wordt snel beter.

Hechtingen

Bij het hechten van de huid wordt doorgaans materiaal gebruikt dat uit zichzelf oplost en niet hoeft te worden weggehaald. Andere hechtingen of nietjes worden ongeveer op de vijfde dag na de keizersnede door de verpleegkundige verwijderd. Dan kunt u ook weer naar huis als er geen problemen zijn.

Rust om te genezen

Het is goed om rustig aan te doen om uw buik niet te zwaar te belasten. De buikwond heeft minimaal zes weken nodig om te genezen. In die tijd verliest u vaak bloed via de vagina. Dat is normaal, net als bij een vaginale bevalling. Als u borstvoeding geeft, kan het bloedverlies iets langer duren.

Zorgen voor uw baby

Ook uw baby vraagt energie en inspanning. Het is daarom heel gewoon dat u een hele tijd nog snel moe bent. Het is prettig als u zo nu en dan wat hulp kunt krijgen van de thuiszorg, familie of buren.

Emoties na een keizersnede bevalling

Emotioneel gezien kan een keizersnede soms voor beide partners ingrijpend zijn. Praat met elkaar over alle gevoelens en angsten en de eventuele teleurstelling dat de bevalling niet natuurlijk kon plaatsvinden. U kunt eventueel bellen met de Vereniging van Keizersnede-Ouders (VKO), op telefoonnummer 076-5037117 of 0252-230712.

Eens een keizersnede, altijd een keizersnede?

Meestal is een keizersnede bij een volgende zwangerschap niet nodig. Wel moet de volgende bevalling vanwege het litteken in de baarmoeder plaatsvinden in het ziekenhuis onder begeleiding van een gynaecoloog. De verloskundige kan eventueel de controles tijdens de zwangerschap uitvoeren.