Ga naar de inhoud

Vooroordelen en racisme

Een vooroordeel is een mening waarvan je eigenlijk niet weet of hij wel klopt. Het is een oordeel dat niet gebaseerd is op kennis maar op een veronderstelling. Vooroordelen gaan meestal over eigenschappen van een groep mensen en zijn vaak negatief. Voorbeelden van vooroordelen zijn:

  • Meisjes hebben geen verstand van techniek.
  • Belgen zijn dom.
  • Marokkanen zijn crimineel.

Bijna iedereen heeft wel eens vooroordelen. Het is belangrijk dat we weten dat het vooroordelen zijn, en dat we ze kunnen loslaten als we meer weten van elkaar.

Positieve vooroordelen zijn niet altijd positief

Soms lijken vooroordelen positief. Een voorbeeld van een ‘positief’ vooroordeel is: zwarte mensen kunnen goed dansen. Dat lijkt aardig en het kan als compliment bedoeld zijn, maar als je zelf een gekleurde huid hebt, vind je het waarschijnlijk geen compliment. Het klopt ook niet, want niet iedereen met een donkere huidskleur kan goed dansen. Mensen willen liever als persoon gecomplimenteerd worden en niet als groep.

Discriminatie

Vooroordelen zijn dus gedachten. Vooroordelen gaan over wat mensen denken. Discriminatie gaat over wat mensen doen; iemand ongelijk behandelen. Vooroordelen leiden vaak tot discriminatie, maar dat hoeft niet. Je kunt bijvoorbeeld negatief over een groep denken, maar dat niet laten blijken.

Vooroordelen veranderen

Als iemand eenmaal negatief denkt over een groep, is dat moeilijk te veranderen. Een goede manier om hier tegenin te gaan is kennismaken. Als je kind mensen beter leert kennen, gaat het op een zeker moment beseffen dat ieder mens een individu is.

Racisme

Discriminatie op basis van kenmerken als gebied van herkomst en huidskleur heet racisme. Mensen die racistisch zijn, vinden dat het ras waartoe ze zelf behoren beter is dan andere rassen. Vaak leidt dat tot heel negatieve ideeën over het andere ras, bijvoorbeeld dat bepaalde groepen dom zijn of eropuit zijn om het land over te nemen.

Geweld en onderdrukking

Racisme leidt vaak tot geweld en onderdrukking. In de geschiedenis zijn veel voorbeelden van racisme te vinden. Denk bijvoorbeeld aan de vervolging van de Joden in de Tweede Wereldoorlog.

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.