Ga naar de inhoud

Borderline

Borderline is een persoonlijkheidsstoornis die meestal in de vroege volwassenheid aan het licht komt.

Iemand met borderline is vaak heel onzeker over zichzelf en heeft een laag gevoel van eigenwaarde. Dit merk je niet altijd, omdat mensen met borderline zichzelf juist erg kunnen ‘overschreeuwen’, bijvoorbeeld door zich uitdagend te gedragen of te kleden. Daardoor kunnen ze heel zeker lijken van zichzelf terwijl ze dat niet zijn.

Borderline en relaties

Mensen met borderline kunnen erg extreem zijn in hun relaties. Ze vinden een nieuwe vriend bijvoorbeeld eerst helemaal fantastisch en daarna ineens heel stom. Ook zijn borderlinepatiënten vaak heel bang om in de steek gelaten te worden of alleen achter te blijven. Om dat te voorkomen doen ze dan soms gevaarlijke of impulsieve dingen. Bedrog en manipulatie van anderen komen regelmatig voor.

Impulsiviteit

Mensen met borderline zijn soms impulsief of roekeloos in hun gedrag. Voorbeelden hiervan zijn:

  • veel te hard rijden met de auto;
  • heel veel geld tegelijk uitgeven;
  • onveilige seks hebben;
  • heel veel drinken of eten.

Automutilatie

Iemand met borderline loopt een verhoogd risico om verslaafd te raken. Het komt voor dat mensen met borderline ‘automutileren’. Dat betekent dat ze zichzelf pijn doen, of beschadigen door bijvoorbeeld in hun arm te snijden of te krassen. Ook komt het voor dat borderlinepatiënten zelfmoord plegen of zeggen dat ze dat willen doen.

Paranoïde ideeën en woede

Paranoïde ideeën en plotselinge woede-uitbarstingen kunnen ook bij borderline horen.

Wat is de kans om borderline te ontwikkelen?

Borderline is gedeeltelijk genetisch bepaald, maar wordt ook beïnvloed door gebeurtenissen in de jeugd. Iemand die als kind misbruikt of verwaarloosd is, of veel agressie heeft meegemaakt, heeft een verhoogd risico om borderline te ontwikkelen. Behandeling van borderline kan bestaan uit medicatie en therapie.

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.