Ga naar de inhoud

Logeren

Logeren bij oma en opa of bij vriendjes en vriendinnetjes is voor veel kinderen een feest!

Van jongs af aan wennen

Als uw kind als baby al af en toe bij een familielid of bekende ging slapen, is het al gewend aan logeren. Peuters vinden het vaak prettig als ze bij iemand logeren met wie ze vertrouwd zijn, bijvoorbeeld bij opa en oma.

Uw peuter gaat uit logeren!

Als kinderen voor het eerst gaan logeren, is het verstandig om hen daarop voor te bereiden.

  • Leg rustig uit wat logeren precies is en hoe dat gaat. Breng het als een leuk uitstapje. Zo kunt u voorkomen dat uw kind zenuwachtig of onzeker wordt.
  • Geef ook rustig antwoord op vragen als waarom u kind gaat logeren of waarom het niet bij u kan blijven.
  • Vertel uw kind natuurlijk ook wanneer u het weer op komt halen. Houd er rekening mee dat uw peuter waarschijnlijk nog weinig besef heeft van tijd.

Knuffelbeest

Sommige kinderen zijn erg gehecht aan hun knuffelbeest. Een knuffelbeest werkt kalmerend en biedt troost als uw kind heimwee krijgt.

Bellen

Soms vinden kinderen het fijn als u nog even opbelt voordat ze gaan slapen. Het kan ook zijn dat ze dit juist niet fijn vinden, omdat ze heimwee krijgen bij het horen van uw stem. Ook als u het zelf moeilijk vindt dat uw kind weg is, kunt u beter niet opbellen. Als uw kind merkt dat u verdrietig bent, wordt het zelf ook verdrietig.

Ritueel voor het slapengaan

Bij peuters is het belangrijk om een vast bedritueel aan te houden. Ook als ze gaan logeren is het een goed idee om zo veel mogelijk de volgorde aan te houden die ze thuis gewend zijn. Laat ze bijvoorbeeld eerst de pyjama aantrekken, dan tandenpoetsen en vertel vervolgens nog een verhaaltje voor het slapengaan.

Heimwee

Peuters hebben meestal nog geen last van heimwee. Als kinderen wat ouder worden, kan dat wel gebeuren. Heimwee is een vorm van angst.