Ga naar de inhoud

Zingen

Zingen is voor veel mensen een heerlijke uitlaatklep, ook voor peuters. Voor kinderen is zingen om allerlei redenen goed:

  • U hebt samen leuk contact.
  • Uw kind herkent liedjes en versjes aan hun ritme en herkent op den duur ook de woorden.
  • Zingen is goed voor de spraak- en taalontwikkeling van uw kind.
  • U kunt ook zingen om uw kind te troosten of bij het slaapritueel.

Praatzingen en rijmen

Peuters vinden het heel leuk als u zelf liedjes verzint en rijmpjes bedenkt. Een oudere peuter kan dit, met uw hulp, ook al een beetje zelf. Ook ‘praatzingen’ valt zeker erg in de smaak bij jonge peuters. Bij praatzingen zegt u dingen op een zangerige manier, net als operazangers en -zangeressen. Daarbij zingt u over alledaagse dingen, zoals dingen die u op dat moment ziet, doet of gaat doen.

Het is natuurlijk ook leuk als u uw kind opneemt als het zingt. Onder begeleiding van een (zelfgemaakt) muziekinstrument is het nog echter.

Waar haalt u muziek?

Er zijn veel cd’s en dvd’s met muziek voor peuters, ook wereldmuziek in diverse talen. U kunt cd’s en dvd’s natuurlijk kopen, maar u kunt ze ook bij de bibliotheek lenen, of eens rondneuzen op een rommelmarkt of in de kringloopwinkel. Op internet kunt u veel websites vinden met leuke muziek, en voor de smartphones en tablets zijn er muziekapps.

Muziektip voor peuters

Gaat uw kind naar de opvang, vraag dan wat daar de favoriete liedjes zijn. U kunt die dan thuis ook zingen met uw kind. Soms heeft een kindercentrum een boekje met de liedjes of staan ze op hun website.