Ga naar de inhoud

Vroeg wakker

Soms zijn peuters erg vroeg wakker, bijvoorbeeld al om 5 uur. Misschien heeft uw kind daar last van. Dat is erg vermoeiend. Zorg dan ook dat u zelf voldoende rust en ontspanning krijgt. Probeer bijvoorbeeld zorgtaken te verdelen met uw partner of met een opa, oma of vriendin.

Redenen van vroeg wakker worden

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom uw peuter vaak vroeg wakker is. Misschien heeft uw kind geen middagslaapje meer nodig. Of misschien gaat uw kind te vroeg naar bed, is het te koud of te warm in de slaapkamer, zijn er te veel geluiden, enzovoort. Kijk of er iets aan de hand is en los dat dan op.

Niet ieder kind heeft evenveel slaap nodig. De verschillen tussen peuters zijn erg groot. Het kan zijn dat uw kind weinig slaap nodig heeft of een ochtendmens is. Leer uw kind dan wel om in bed te blijven. Ga er dus niet onmiddellijk naar toe.

Tips langer doorslapen

  • Zorg voor een vast dagritme en een vast ritueel bij het naar bed brengen.
  • Hang verduisterende gordijnen op en zorg voor een rustige kamer.
  • Laat het middagslaapje weg. Sommige kinderen hebben al met anderhalf jaar geen behoefte meer aan slaap overdag. Dat merkt u als uw kind ‘s middags bijna niet meer in slaap valt of 's middags niet meer naar bed wil.
  • Probeer uw peuter eens wat later naar bed te brengen. Uw kind heeft misschien minder slaap nodig dan andere kinderen. Als het wat later naar bed gaat, wordt het misschien ook wat later wakker.

In bed blijven

Wordt uw kind toch nog vroeg wakker, beloon het dan niet onbedoeld door er naar toe te gaan of bij jou in bed te laten. Als uw peuter oud genoeg is om het te begrijpen, stel dan een duidelijke regel. Bijvoorbeeld: "Je mag pas uit bed als ik je kom halen'. 'Je mag natuurlijk wel spelen in je bed als je wakker bent'. Prijs uw kind wanneer het rustig in bed is gebleven.