Ga naar de inhoud

Bedritueel

Voor kinderen is het fijn om de dag rustig af te sluiten. Dat geeft duidelijkheid. Help uw kind door een vaste volgorde te gebruiken. Bijvoorbeeld uitkleden, wassen, tandenpoetsen, pyjama aantrekken, voorlezen en knuffelen. Uw kind weet dan wanneer het moet gaan slapen. Zo wordt het slaapritueel een vast onderdeel van het dag- en nachtritme van uw kind. Zorg ervoor dat het slaapritueel ongeveer 20 tot 30 minuten duurt.

Verhaaltje voor het slapengaan

Bijna alle kinderen vinden het leuk om voor het slapengaan nog even voorgelezen te worden. Kleine kinderen kunt u steeds opnieuw hetzelfde boekje voorlezen. Houd u wel aan de slaaptijd. Als het bedtijd is, dan moet uw kind ook echt gaan slapen.

In bed blijven

Na het slaapritueel zegt u welterusten en vertrekt. Peuters vragen op dat moment nog wel eens opnieuw om aandacht. Bijvoorbeeld door allerlei vragen te stellen, te zeuren of grapjes te maken. Let niet op dat gedrag en kom er niet voor terug. Zorg dat uw kind in bed blijft tot de volgende morgen. Haal het niet uit bed. Als er iets is, troost uw kind dan in bed. Geef het de volgende morgen een compliment als het zich aan de afspraken heeft gehouden.