Ga naar de inhoud

Aanpak van slaapproblemen

Het komt veel voor dat peuters en kleuters moeilijk inslapen en weer uit bed komen. Vaak kost het veel doorzettingsvermogen om uw kind in bed te laten blijven. Doe geen licht aan en haal uw kind niet uit bed. Praat geruststellend of aai wat over het hoofd, maar ga niet uitgebreid troosten. Het doel is om uw kind en uzelf gerust te stellen.

U kunt kiezen voor een van de methoden hieronder. Het is belangrijk dat u de methode die u kiest ook echt enkele weken consequent volhoudt.

De zachte methode voor jonge kinderen

Bij jonge kinderen die nog in een ledikant slapen, kunt u de zachte aanpak gebruiken. U legt uw kind in het ledikant en zegt welterusten. U blijft in de kamer van uw peuter, maar reageert niet op het gedrag van uw kind.. Als uw kind slaapt, verlaat u de kamer. Het kan nodig zijn om dit een paar nachten te doen. Gaat uw kind huilen of schreeuwen, geef het dan geen aandacht. Deze methode is handig als uw kind eerst een tijd in uw slaapkamer heeft geslapen en nog moet wennen aan het alleen slapen.

Geleidelijke aanpak

Bij de geleidelijke aanpak handelt u het gewone slaapritueel af, maar vertel u dat u nog even komt kijken als uw kind rustig in bed blijft. Doe dit dan ook na twee minuten. Vervolgens vertel u weer rustig dat het tijd is om te gaan slapen en dat u straks weer komt kijken. Na ongeveer één minuut neemt u opnieuw afscheid. U blijft dus niet in de kinderkamer, ook niet als uw kind nog huilt. Het kan nodig zijn dat u een aantal keren teruggaat voordat uw kind in slaap is gevallen. Maak daarom de tijd tussen de bezoekjes aan de slaapkamer steeds een paar minuten langer. De eerste avonden kan dat lang duren, maar uiteindelijk zal uw kind zich erbij neerleggen.

Directe aanpak

Tot slot is er nog de directe aanpak. Voordat u kiest voor de directe aanpak moet u zeker weten dat er geen lichamelijke oorzaak is van de slaapproblemen. Raadpleeg dus altijd eerst uw huisarts of {het jgz}. U kunt deze methode alleen gebruiken als u alle tips voor een gezonde slaap ook werkelijk toepast.

Bij de directe aanpak werkt u een vast slaapritueel af. Maak bij het instoppen duidelijk dat uw kind de hele nacht in bed moet blijven en dat u niet komt als het roept of huilt. Dan verlaat u de slaapkamer en negeert u vragen, roepen of huilen, hoe moeilijk u dat ook vindt. Ga niet meer bij uw kind kijken totdat u zeker weet dat het in slaap is gevallen. Dat moment komt zeker, maar kan de eerste avonden lang duren. Van u als ouder vraagt dat veel zelfbeheersing. De directe aanpak werkt alleen als u gemotiveerd bent om het echt vol te houden. Bij deze methode heeft u meestal binnen een week succes.

Consequent zijn

Bedenk van tevoren welke aanpak het beste bij u past en wat u aankunt. Bij alle drie de methoden is het belangrijkste dat u consequent bent en het elke avond op dezelfde manier doet. Bovendien is het belangrijk dat uw partner dezelfde aanpak volgt.