Ga naar de inhoud

Stimuleren

Peuters willen ineens van alles zelf doen. Ze willen zelfstandiger worden. Zelf wilt u natuurlijk ook dat uw kind zelfstandig wordt, dus het is goed uw peuter daarin te stimuleren. Dat kan op drie manieren.

Prijs uw peuter

Kinderen leren heel wat in hun peutertijd en het is belangrijk om ze veel te prijzen voor de goede dingen die ze iedere dag weer doen.

  • U kunt wat vaker ‘goed zo’ zeggen, bijvoorbeeld: ‘Wat goed dat je zo netjes eet!’
  • U kunt uw kind een aai over de bol geven, een glimlach of een schouderklopje geven of uw duim opsteken als beloning.

Als uw kind een complimentje krijgt voor iets wat het goed doet, zal het dat vaker gaan doen. Van complimenten groeit het zelfvertrouwen van uw kind!

Laat uw peuter het zelf doen

Peuters leren het meest door zelf dingen te doen. Daarvan krijgen ze ook zelfvertrouwen. Probeer ze daarom veel zelf te laten doen, ook al moet u daar veel geduld voor hebben. Jassen en schoenen dichtmaken gaat natuurlijk sneller als u het zelf doet, maar peuters leren meer als u hen de kans geeft het zelf te doen. Ze willen dat zelf ook graag. Dat geldt ook voor zelf dingen kiezen:

  • Wat wiluw peuter voor beleg op brood?
  • Uit welke beker wil uw kind drinken?
  • Wat wil uw zoon of dochter aan?

Als uw kinderen de ruimte geeft om kleine keuzes te maken, leren ze om te kiezen en voelen ze dat hun mening ertoe doet. U kunt uw peuter het best uit twee dingen laten kiezen.

Laat uw peuter leren

Kinderen leren het meest van hun ouders. U kunt uw peuter ook stimuleren om zelfstandiger te worden door veel te vertellen over het leven van alledag. Leg bijvoorbeeld uit hoe iets werkt of doe dingen voor. Laat uw kind ook dingen zelf uitproberen en stoor het daar niet te veel bij. Veiligheid staat natuurlijk wel voorop. Als uw kind gevaar kan lopen, grijpt u in.