Ga naar de inhoud

Steunen

Uw peuter lijkt soms al zo groot en flink, maar heeft uw steun nog heel hard nodig om de wereld te kunnen verkennen. Er zijn verschillende manieren waarop u uw kind daarbij kunt steunen.

Bied steun en veiligheid

U bent de veilige haven waar uw peuter naartoe kan als het te spannend wordt. Om die rol zo goed mogelijk te vervullen, kunt u belangstelling tonen voor uw peuter en troost bieden als uw kind verdrietig is. Bereid uw peuter voor op dingen die gaan gebeuren, en wees voorspelbaar en consequent. Duidelijkheid is veiligheid voor een peuter.

Erken en benoem gevoelens

Doordat peuters zich nog niet goed kunnen uitdrukken, komen hun gevoelens vaak heftig in hun gedrag tot uiting. Het is belangrijk om als ouder onderscheid te maken tussen gevoel en gedrag. Keur niet het gevoel af, maar wel ongewenst gedrag. Zeg bijvoorbeeld: ‘Je mag wel boos zijn, maar niet slaan.’ Door de gevoelens van uw peuter te benoemen en tegelijkertijd agressie niet te accepteren, steunt u uw peuter en stelt u duidelijke grenzen.

Volg uw peuter

U steunt peuters ook door goed naar hen te kijken en te luisteren. Wat kunnen ze al? Wat vinden ze leuk? Geef kinderen daarbij ook de tijd om duidelijk te maken wat ze bedoelen, want die tijd hebben ze nodig. Door te wachten, te kijken en te luisteren leert u uw peuter kennen en kunt u reageren op een manier die bij uw kind past. Geef kinderen ook de kans om zelf initiatieven te nemen. Zo leren ze dat u hen belangrijk vindt.