Ga naar de inhoud

Positief opvoeden

Kinderen die positief worden opgevoed, hebben een grote kans om zich te ontwikkelen tot zelfstandige volwassenen met veel zelfvertrouwen. Als u op een positieve manier met elkaar omgaat, hebt u over het algemeen ook meer plezier samen! Maar hoe doet u dat?

Een veilige en stimulerende omgeving bieden

Zorg voor een veilige en stimulerende omgeving voor uw kind. Als uw kind zich vrij kan bewegen en zich veilig voelt, zal het veel gaan ontdekken en uitproberen.

Laten leren door positieve ondersteuning

Laat uw kind leren door het daarin op een positieve manier te ondersteunen. Uw kind heeft behoefte aan aandacht en warmte. Daarnaast vinden kinderen het prettig om te horen wat ze goed doen en om aangemoedigd te worden om nieuwe dingen te leren.

Een aansprekende discipline hanteren

Maak gebruik van een aansprekende discipline. Stel duidelijke regels, geef op een heldere manier instructies en reageer snel en doortastend wanneer uw kind ongewenst gedrag laat zien. Als de omgeving duidelijk en voorspelbaar is, ontwikkelen kinderen zich het beste.

Realistische verwachtingen hebben

Hebt u realistische verwachtingen van uw kind? Kinderen ontwikkelen zich allemaal op hun eigen manier en in hun eigen tempo. Uw kind moet eraan toe zijn om iets nieuws te leren. Als u te veel van uw kind vraagt, is de kans groot dat het ongewenst gedrag gaat vertonen.

Goed voor uzelf zorgen

Zorg ook goed voor uzelf. De opvoeding van uw kind wordt daar ook makkelijker en leuker van. Als ouder en mens hebt u uw eigen wensen en behoeften. Als u luistert naar uw eigen behoeften, kunt u makkelijker geduldig en consequent zijn. Bovendien kunt u dan makkelijker aandacht geven aan uw kind op de juiste momenten.