Ga naar de inhoud

Delen

Jonge kinderen kunnen moeilijk delen. Ze zijn erg gehecht aan wat ze hebben. Hun gevoel van ‘eigendom’ is op die leeftijd nadrukkelijk aanwezig. Uw peuter moet dus nog echt leren delen.

Van mij!

Kleine kinderen hebben de neiging spullen te verzamelen. U hoort uw kind vast vaak ‘van mij’ zeggen. Kinderen bevestigen daarmee voor iedereen dat iets van hen is. Ze houden hun spullen goed in het oog en als iemand er aankomt, zullen ze dat niet toelaten. Delen is op deze leeftijd nog moeilijk. Een peuter kan speelgoed ook zien als onderdeel van zichzelf en dan is het logisch dat u dat moeilijk afstaat.

Leren delen

Het is niet goed om peuters te dwingen om te delen. Ze zijn daar gewoon nog niet aan toe. Wat u wel kunt doen, is alvast het goede voorbeeld geven, bijvoorbeeld als u iets lekkers hebt gekregen op uw werk of als u een cake hebt gebakken. Vertel hardop dat u deelt, en dat iedereen evenveel krijgt.

Samenspelen

Samen spelletjes doen, waarbij u om de beurt iets moet doen, helpt uw kind ook om te leren delen. Als uw kind wat ouder wordt, kunt u al een beetje uitleggen waarom delen belangrijk is. Wijs erop dat samenspelen ook betekent dat u het speelgoed samen deelt. Het speelgoed blijft van uw kind, want het andere kind gaat straks weer naar huis en neemt het niet mee.

Tips om peuters te leren delen

  • U kunt uw oudere peuter vertellen waarom delen belangrijk is. Zonder delen kunt u geen vriendjes zijn.
  • Oudere peuters die hun speelgoed niet willen delen, kunt u leren hoe ze dit kunnen oplossen. Ze kunnen bijvoorbeeld ieder een deel van het speelgoed gebruiken of er om de beurt mee spelen. Hierbij is het belangrijk dat uw kind begrijpt dat ‘niet delen’ geen oplossing is.
  • Als uw kind het nog te moeilijk vindt om te delen, leg dan voor er bezoek komt het lievelingsspeelgoed weg, en maak afspraken met uw peuter over waar andere kinderen wel of niet mee mogen spelen.