Ga naar de inhoud

Opvoedingsondersteuning

Opvoeden is niet altijd even makkelijk. Het is daarom goed om steun te vragen als u problemen tegenkomt.

Praten met andere ouders

Vaak komen andere ouders dezelfde vragen en problemen tegen als u. Contact met hen kan veel steun bieden en soms levert het ook goede adviezen op. Praat dus met andere ouders als u ergens mee zit. Misschien hebben zij ook tips voor waar u eventueel hulp kunt zoeken.

Steun van {het jgz}

Bij {het jgz} kunt u terecht met vragen over de opvoeding en de ontwikkeling van uw kind. Bijvoorbeeld tijdens een spreekuur en eventueel kunnen ze u doorverwijzen naar hulp.

Programma's voor opvoedsteun

Er zijn verschillende vormen van begeleiding bij het opvoeden van uw kinderen en deze kunnen per gemeenten verschillen. Vraag {het jgz} of uw huisarts welke hulp u kunt krijgen bij u in de buurt. Enkele voorbeeld van deze hulp zijn:

  • Positief Opvoeden (Triple P): adviesgesprekken, cursussen en meer voor alle ouders met kinderen van alle leeftijden.
  • Instapje: huisbezoeken voor ouders met een kind van 1 jaar waarbij spelen met uw kind centraal staat.
  • Home-Start en Home-start+: huisbezoeken door een ervaren vrijwilliger om het zelfvertrouwen bij ouders te vergroten. Home-start is er voor ouders met ten minste één kind van 6 jaar of jonger. Home-start+ is er voor ouders met ten minste één kind van 7 tot en met 14 jaar.
  • Moeders informeren moeders (MIM): huisbezoeken door een ervaren vrijwilliger. Voor moeders met een eerste kind tot 1,5 jaar die weinig steun krijgen.
  • Integrale Vroeghulp: hulp van een team van professionals. Voor ouders die bezorgd zijn over de ontwikkeling of het gedrag van hun kind.
  • KopOpOuders: een online cursus over opvoeden. Voor ouders met psychische problemen of verslavingsproblemen.

Dit aanbod kan per gemeente verschillen. Vraag {het jgz} of uw huisarts welke ondersteuning bij u in de buurt beschikbaar is.

Hulp bij een kind met een beperking

Ook ouders van kinderen met een bepaalde lichamelijke of verstandelijke beperking kunnen ondersteuning krijgen. Voor sommige vormen van steun heeft u een indicatie nodig. {Het jgz}, MEE of de huisarts kan u daar meer over vertellen.

Via de website van Parent2Parent kunt u in contact komen met iemand die begrijpt hoe het is om een kind te hebben met een beperking. U wordt gekoppeld aan een supportouder en u kunt vragen stellen en ervaringen delen.