Ga naar de inhoud

Adviezen voor het mediagebruik van peuters

De meeste peuters kunnen niet veel langer dan tien minuten hun aandacht vasthouden. Je kunt het wel oefenen door voor te lezen. Tv-programma’s die speciaal voor peuters gemaakt worden, duren ook nooit veel langer dan 10 tot 15 minuten. Houd daar dus rekening mee.

Tips:

 • Je kunt beter twee of drie verschillende momenten op de dag tien minuten voorlezen, dan in één keer een half uur.
 • Zorg ervoor dat je kind niet langer dan 15 minuten achter elkaar met een tablet bezig is. Het lijkt alsof je kind gemakkelijk langer bezig kan zijn met een tablet, maar dat is geen echte concentratie. Je kind komt dan in een trance-achtige toestand, waarbij het juist niet meer hoeft na te denken. Het went er dan aan dat het zich ontspant met een tablet. Zo kan het zelfs gebeuren dat je kind afhankelijk wordt van een beeldscherm voor ontspanning en dat is niet goed.

Hoe lang tv-kijken, computeren of met een tablet spelen?

Uit onderzoek blijkt dat het led-licht van smartphones en tablets schadelijk is voor het netvlies van heel jonge kinderen. Een goede richtlijn voor een tweejarige is: niet meer dan 30 minuten beeldschermtijd per dag, verdeeld over drie momenten. Het is het beste om dit 's middags te doen. Liever niet rond slaaptijd, want dan komt je kind door het led-licht moeilijker in slaap. Let er ook op dat je kind niet te dicht bij het scherm zit. Kijk tot slot hoe lang je kind zich kan concentreren. Als het zich gaat vervelen, is het beter om een andere activiteit aan te bieden dan een beeldscherm.

Wil je meer weten over spelen voor peuters? Kijk dan eens op Oudersonline.nl.

Peuters en tablets

Zodra je peuter de tablet leert kennen, zal je zien dat de aantrekkingskracht groot is. Het is gemakkelijk speelgoed: je verveelt je nooit meer, want er gebeurt steeds wat nieuws. Peuters kunnen eindeloos filmpjes aanklikken en gaan dit normaal vinden. Dit is moeilijk af te leren, als je dat zou willen.

Tip: wen je kind er vanaf het begin aan dat de tablet niet altijd gebruikt kan worden. Dat gaat het best als je de tablet alleen gebruikt op vaste momenten.

Ook andere activiteiten doen

Zorg dat het mediagebruik van je kind niet ten koste gaat van andere activiteiten. Het is op deze leeftijd namelijk veel belangrijker dat kinderen lichamelijk bezig zijn, veel buiten spelen, hun handen en alle zintuigen kunnen gebruiken.

Het allerbelangrijkste is dat je peuter niet overprikkeld raakt door media. Peuterhersens zijn nog heel gevoelig.

Speciaal voor peuters gemaakt

Media zijn prima, zolang het gaat om programma's of apps die speciaal voor peuters gemaakt zijn. Peuters kunnen fantasie nog niet zo goed onderscheiden van werkelijkheid. Als ze op tv bijvoorbeeld zien dat er een beker melk omvalt, kunnen ze ineens naar de keuken lopen om een doekje te halen. Houd daar rekening mee, bij het kiezen van programma’s. Je kind kan ook bang worden door iets wat het ziet op tv.

Op deze leeftijd kijkt je peuter het liefst naar figuren en situaties die hij herkent uit zijn eigen leven (dieren, andere kinderen, situaties in en om het huis). De meeste peuters vinden herhaling leuk. Je kind kiest graag een paar keer hetzelfde boek, dezelfde tv-aflevering of prentenboeken-app. Pas vanaf vijf jaar vinden kinderen het leuk om spannende en nieuwe dingen te zien.

Te veel lawaai, te snelle of gewelddadige beelden passen niet bij de ontwikkeling van peuters. Een tv of radio die de hele dag aanstaat op de achtergrond, is slecht voor de taalontwikkeling en kan aandachtsproblemen veroorzaken. Deze problemen komen pas naar voren als je kind gaat leren lezen en schrijven. Peuterhersens hebben dus genoeg rust nodig.

Het is ook belangrijk om te weten dat je peuter in zijn derde jaar emoties kan herkennen bij hoofdpersonen in een verhaal. Maar je peuter raakt in de war van complexe gevoelens. Iemand die huilt van geluk, dat is nog te moeilijk voor je kind. Maar het herkent wel verdriet, boosheid, verbazing, angst en blijdschap.

Tips voor het kiezen van media

 • Het is handig om zelf programma’s op te nemen of om dvd’s te gebruiken. Zo kun je je kind laten kijken op het moment dat jij kiest.
 • Maak een eigen afspeellijst van YouTube-filmpjes en zet die in het beginscherm van je tablet. Zo kan je kind ze gemakkelijk vinden en voorkom je dat je kind iets aanklikt wat niet oké is.
 • Er zijn leuke websites voor peuters. Laat je kind maximaal 10 tot 15 minuten per keer kijken.

Kijk naar de tips op Mediasmarties.nl.

Tips van experts

 • Zorg voor een voorspelbare structuur in het gebruik van tv, computer en tablet: gebruik voor alles zoveel mogelijk vaste momenten. Zo voorkom je dat je kind gaat zeuren op andere momenten en niet meer wil stoppen.
 • Leer je peuter bewust om te gaan met tv, computer en tablet. Bijvoorbeeld door de tv uit te doen als het programma afgelopen is.
 • Laat je kind niet zomaar de televisie aanzetten om te kijken wat er is. Als je kind vraagt of de televisie aan mag, vraag dan altijd: “Wat wil je dan zien?”
 • Geniet zoveel mogelijk samen van media en praat over alles wat jullie zien.
 • Voorkom dat peuters meekijken met oudere kinderen. Er zijn onderzoeken die laten zien dat ze daardoor concentratieproblemen kunnen ontwikkelen.
 • Zet de tv overdag uit als er niemand naar kijkt.
 • Leg je peuter op de buik bij het spelen op de tablet. Hierdoor versterk je de rugspieren en ga je kromgroeien tegen.
 • In de ochtend en avond is het netvlies het gevoeligst voor led-licht. Gebruik de tablet dan ook liever alleen 's middags.
 • Gebruik voor het slapen gaan geen beeldschermen. Het licht van de beeldschermen zorgt ervoor dat je kind niet slaperig wordt. Ook heeft je kind voldoende rust nodig om slaperig te kunnen worden.

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.