Ga naar de inhoud

Weglopen

Peuters zijn impulsief; ze lopen soms zomaar opeens weg, meestal omdat ze iets zien waar ze naartoe willen. Op straat kan dit door het verkeer gevaarlijke situaties opleveren.

Hoe zorgt u dat uw kind bij u in de buurt blijft?

Als u samen wandelt of buiten bent, is het belangrijk om uw peuter aandacht te geven. Praat samen over de dingen die u ziet. Dit is ook goed voor de ontwikkeling van uw kind. Vertel van tevoren wat u gaat doen en wat de regels zijn. Zeg bijvoorbeeld: ‘Als we straks naar de winkel gaan, moet je goed bij mij blijven.’ Tijdens het lopen herhaalt u die regels. Prijs uw kind als het zich aan de regels houdt en wijs het terecht als het ze negeert.

Wat doet u als uw kind toch wegloopt of wegrent?

Als uw kind ervandoor gaat, ga er dan meteen achteraan. Houd daarna de hand van uw kind weer even vast tijdens het wandelen. Werkt dat niet, laat uw kind dan een tijdje op de stoep zitten. Leg uit dat dit moet omdat uw kind weg was gelopen. Geef 30 seconden geen aandacht aan uw kind, maar zorg wel dat uw kind blijft zitten. Ga dan naar huis en probeer het bij een volgende wandeling weer. Als het goed gaat, prijst u het gedrag van uw kind. Complimenten doen wonderen. Met deze techniek kunt u niet vroeg genoeg beginnen. Het zal vast niet altijd lukken om consequent te zijn, maar alles wat u uw peuter nu bijbrengt scheelt later veel gedoe.

Vakantie

Wanneer u op vakantie bent, kunt u uw peuter makkelijker uit het oog verliezen. Als uw kind dromerig aan het dwalen slaat, kan het in zo’n vreemde omgeving waarschijnlijk moeilijk de tent, caravan of bungalow terugvinden. Geef uw kind daarom een ketting om met een naamplaatje met daarop de naam van uw kind, uw mobiele nummer en uw vakantieadres. Als uw kind 3 of 4 jaar is, kunt u het leren om naar een politieagent of een medewerker toe te gaan als het u kwijt is. Verder kunt u afspreken dat u altijd naar een vast punt terugkomt, een duidelijk herkenbare plek zoals een strandpaal of strandpaviljoen.

Vermist

Het kan gebeuren dat u uw kind zelf niet kunt vinden en dat het ook niet teruggebracht wordt. Als uw kind wordt vermist, kunt u het best 112 bellen en duidelijk uitleggen wat er precies aan de hand is. Vervolgens zal de politie proberen uw kind op te sporen. Meestal wordt hierbij het ‘Amber Alert’ ingeschakeld.