Ga naar de inhoud

Tics

Als uw kind last heeft van een tic, dan maakt het steeds onbewust een geluid of een beweging.

Kenmerken

Tics kunnen eenvoudig zijn, bijvoorbeeld alleen oogknipperen, trekken met mond of neus, een keelgeluid maken of kuchen. Tics kunnen ook ingewikkelder zijn, zoals het maken van gebaren of roepen van woorden of zinnen.

Tics komen vrij veel voor bij kinderen als ze opgroeien. Vaak ontstaan ze ergens tussen het derde en twaalfde jaar.

Kind kan er niets aan doen

Tics hebben niets met opzettelijk gedrag te maken. Het komt uit de hersenen en kinderen kunnen er niets aan doen! Vaak zijn ze zich ook niet bewust dat ze het doen.

Accepteren

Meestal gaan tics na verloop van tijd vanzelf weer over. U kunt er daarom het beste rustig onder blijven. Accepteer het en ga met uw kind om zoals u normaal ook doet.

Het kan zijn dat uw kind zich bewust wordt van de tic. Leg dan uit dat het er niets aan kan doen en dat het vanzelf weer over gaat. Als u druk legt op uw kind om ermee op te houden, dan kan uw kind gespannen worden. Dat kan de tic erger maken.

Valt het anderen op?

Vraag eventueel aan de leidsters of uw kind het ook op het kinderdagverblijf of peuterspeelzaal heeft. Is dat zo, vraag ze dan of ze er hetzelfde mee om willen gaan als u. Zo voelt uw kind zich op het kindercentrum ook veilig. Houd in de gaten of uw kind ermee wordt gepest. Dan kunt u de leidsters vragen het uit te leggen. Zelf kunt u het ook uitleggen aan vriendjes.

Verschil met tic-stoornis

Een tic-stoornis is iets anders dan een tic en komt ook veel minder voor. Dan heeft een kind bijna iedere dag meerdere keren tics waar het zelf ook last van heeft. Een voorbeeld hiervan is het syndroom van Gilles de la Tourette.

Wilt u meer weten over deze aandoening? Kijk dan eens op de website Stichting Gilles de la Tourette.nl. Dit is de patiëntenvereniging waar u informatie, blogs en lotgenotenbijeenkomsten voor ouders van kinderen met tic-stoornissen of Tourette vindt.

Huisarts

Het kan zijn dat de tic binnen een paar maanden niet vanzelf overgaat of dat uw kind er last van krijgt. Of misschien denkt u dat uw kind een tic-stoornis heeft. Dan is het goed om naar de huisarts te gaan.