Ga naar de inhoud

Poep smeren

In de periode vóór het zindelijk worden komt poep smeren regelmatig voor. Het heeft te maken met de lol van kliederen en smeren. Dit gaat vanzelf over bij het zindelijk worden.

Een peuter ontdekt dat er iets uit zijn billen komt. Dat is interessant. Uw kind gaat dan misschien met de poep spelen. De poep is zacht, kunt u kneden en u kunt er mee tekenen. Een peutertje heeft nog geen last van de stank. Kleine kinderen zijn dol op kliederen, en doen dit dus ook met poep.

Wat kunt u doen?

Natuurlijk is het niet prettig als uw kind poep aan zichzelf of aan iets anders smeert. Maak het schoon en zeg kort en rustig dat u het niet goed vindt dat uw kind met poep speelt. Besteed er niet te veel aandacht aan.

Vaak met poep spelen

Als uw kind vaak met poep speelt, kunt u kijken of er meer aan de hand is. Misschien krijgt uw kind veel aandacht met het poep smeren? Ook negatieve aandacht is aandacht voor uw kind.  Zo kunt u in een negatieve cirkel komen: doordat u moppert gaat uw kind juist door met poep smeren om uw aandacht te krijgen. Vraag dan om advies, bijvoorbeeld bij {het jgz} in uw buurt.