Ga naar de inhoud

Hoofdbonken

Sommige kinderen bonken met hun hoofd tegen de muur of tegen de rand van hun bed. Daar kunt u als ouder erg van schrikken. Toch komt het vaker voor.

Hoofdbonken om in slaap te komen

Soms gaan baby's of peuters met hun hoofd bonken als ze in bed liggen. Dit doen ze onbewust om zichzelf tot rust of in slaap te brengen. Soms maken ze er ook een geluid bij. Het is te vergelijken met andere dingen die kinderen helpen om rustig te worden, zoals wiegen, duimzuigen of met een plukje haar spelen. Meestal doen kinderen zich geen pijn met hoofdbonken om in slaap te komen.

Een slaapritueel kan helpen

Een jong kind heeft vaak een volwassene nodig om kalm te worden. Een slaapritueel kan uw kind helpen om rustig te worden, zodat het hoofdbonken niet meer nodig is. Bijvoorbeeld uw peuter even knuffelen, samen een boekje lezen, een liedje zingen of naar zachte muziek luisteren.

Tip: ook als u uw peuter daarna in bed hebt gelegd, kunt u een ritmisch muziekje opzetten waardoor uw peuter gemakkelijker in slaap valt.

Als uw kind boos is of pijn heeft

Hoofdbonken uit woede is iets anders dan een aparte manier om in slaap te komen.

Als uw kind het uit woede doet, kunt u het best rustig blijven en voor uzelf nagaan waar die woede vandaan kan komen. Het ene kind kan spanning beter aan dan het andere. Ga dus eerst eens na of er te veel spanningen zijn en wat u daar aan kunt doen.

Soms gaan peuters met oorpijn ook met hun hoofd bonken tegen het nare gevoel van de pijn. Vaak friemelen ze daarbij steeds aan hun oor. Ga dan naar de huisarts.

Maakt u zich zorgen?

Gaat het hoofdbonken naar uw idee niet snel genoeg over? Doet uw kind zich wel pijn? Bent u bang dat er iets anders is?

Als u zich zorgen maakt over het hoofdbonken van uw kind, dan kunt u altijd contact opnemen met de huisarts, de jeugdarts of {het jgz} bij u in de buurt. Zij kijken naar de specifieke situatie en kunnen advies op maat geven.