Ga naar de inhoud

Dwingend gedrag

Uw zin doordrammen, dat is de basis van dwingend gedrag. Sommige kinderen proberen het met een heel lief stemmetje en grote ogen. Andere kinderen proberen op een negatieve manier hun zin te krijgen, bijvoorbeeld door te schreeuwen.

Huilen en schreeuwen

Uw kind kan bijvoorbeeld gaan stampvoeten, huilen en schreeuwen. U kunt niet reageren en dit gedrag negeren, maar u kunt uw kind ook goed aankijken en op strenge toon zeggen dat het nu moet ophouden en rustig moet worden. Wees consequent en geef niet alsnog toe, want op die manier leren kinderen dat je door te huilen en te schreeuwen je zin krijgt. Ze gaan het dan dus juist vaker doen. Als uw kind luistert en zich goed gedraagt, kunt u het een compliment geven. Benoem daarbij wat u kind goed doet.

Hangerig en vervelend

Sommige peuters worden hangerig en vervelend of gaan zeuren, bijvoorbeeld als ze moe zijn en geen zin meer hebben om te winkelen. Het is belangrijk dat uw kind weet waar het aan toe is. Zeg bijvoorbeeld dat u nog naar één winkel gaat en daarna naar huis. Op die manier geeft u uw kind duidelijkheid. Ook kunt u uw peuter al een beetje laten meehelpen, bijvoorbeeld spullen in het winkelwagentje laten leggen. Duidelijkheid en gezelligheid voorkomen driftbuien.