Ga naar de inhoud

Druk gedrag

Peuters zijn heel ondernemend. Ze zijn vaak de hele dag bezig, het ene kind nog meer dan het andere.

Oorzaken van druk gedrag bij peuters

Vindt u dat uw peuter zich te druk gedraagt? Als uw kind geen minuut stil kan zitten en van het een naar het ander springt, kan dat komen doordat het zich verveelt. Misschien heeft uw peuter niet genoeg om mee te spelen of is uw kind eigenlijk juist heel moe. Meestal merkt u wel wat er aan de hand is en kunt u daarop inspelen, bijvoorbeeld door even samen te spelen. Of als uw kind moe is, juist even rustig een boekje voor te lezen of het naar bed te brengen.

Druk gedrag voorkomen

Het hangt natuurlijk van de leeftijd af hoe lang uw kind rustig kan spelen, maar ook het temperament speelt een rol. Het ene kind kan langer rustig spelen dan het andere. Dat is niet erg, maar houd er wel rekening mee.

 • Geef uw kind ruimte en gelegenheid om te spelen en van alles te ontdekken in en rond het huis.
 • Zorg voor afwisseling in activiteiten en uitdagende materialen waar uw kind veel mee kan doen, zoals bouwstenen of grote dozen om te bouwen.
 • Laat uw kind regelmatig buiten spelen, ook als het slecht weer is. Blijf er wel zelf bij.

Aandacht voor uw peuter

Als ouder hebt u vaak de neiging kinderen vooral aandacht te geven op momenten dat ze heel druk zijn.

 • Geef uw kind juist aandacht als het rustig is. Dat hoeft niet uitgebreid want dat stoort in het spel, maar geef uw kind wel een complimentje.
 • Vertel erbij dat u het fijn vindt dat uw kind rustig speelt. Zo leren kinderen wat u van hen verwacht. Ze voelen ze zich dan gezien en zullen dit gedrag vaker vertonen.
 • Speel af en toe met uw kind of lees een boekje voor. Kijk goed naar de reacties, dan ziet u wanneer het genoeg is voor uw kind.

Ruimte in huis

Sommige kinderen hebben een rustige woonsituatie nodig, met bijvoorbeeld weinig geluid en rommel. Misschien helpt dit ook bij uw kind. Er zijn ook kinderen die juist veel uitdaging nodig hebben. Voor deze kinderen is het belangrijk dat ze veel kunnen spelen in de woonkamer en op hun eigen slaapkamer.

Duidelijkheid

U kunt uw kind al vanaf een jaar of 2 enkele duidelijke regels gaan leren. Daardoor leren kinderen wat u van hen verwacht. Het moeten dan wel regels zijn die bij de leeftijd van uw kind passen. Houd er ook rekening mee dat peuters de regels nog snel vergeten.

Verwacht dus niet te veel van uw kind. Tien minuten rustig kleuren is voor een peuter al veel.

Meer tips om druk gedrag te voorkomen

 • Bied uw kind de gelegenheid om een beetje uit te razen.
 • Vooral heel actieve kinderen zijn gebaat bij veel buiten zijn.
 • Rust en regelmaat zijn belangrijk.
 • Neem vaak een moment rust, bijvoorbeeld door met uw kind een boekje te lezen.

Is uw peuter te druk?

Er zijn kinderen die al in de peuterperiode duidelijk drukker zijn dan andere kinderen. Zij zijn vaak chaotisch, luisteren helemaal niet en zijn heel onbezonnen. Ook spelen en omgaan met andere kinderen gaat vaak niet leuk. In dat geval kan er sprake zijn van ADHD.

Waaraan herkent u ADHD?

Enkele duidelijke symptomen die ADHD onderscheiden van gewoon druk gedrag zijn:

 • wiebelen;
 • niet stil kunnen zitten;
 • rennen en klimmen op momenten dat dat niet gepast is;
 • niet stil kunnen spelen.

Als u iets vraagt, kunnen deze kinderen terugschreeuwen. Ze praten te veel en kunnen hun beurt niet afwachten. Op de peuterspeelzaal of het kinderdagverblijf valt hun gedrag in negatieve zin op.

Zoek hulp

Als het niet lukt om het drukke gedrag van uw kind te temperen, of als u vermoedt dat uw kind ADHD heeft, neem dan contact op met een hulpverlener. U kunt terecht bij uw eigen huisarts of bij de jeugdverpleegkundige of jeugdarts van de GGD. Pas op de basisschoolleeftijd kan definitief worden vastgesteld of uw kind ADHD heeft.

Opvoeden van een kind met ADHD

Een kind met ADHD is veel moeilijker op te voeden. Regelmaat en voorspelbaarheid zijn heel belangrijk voor deze kinderen. Ze hebben veel steun nodig, en het is daarom van belang dat u niet te snel met een oordeel klaarstaat en denkt dat het expres zo druk doet.