Ga naar de inhoud

Tien praktische eettips

Als ouder hebt u grote invloed op het eetgedrag en de eetgewoonten van uw kind. Hoe zorgt u voor een gezellige sfeer aan tafel en een kind dat prima eet?

1. Het goede voorbeeld

Uw kind leert van uw voorbeeld. Dit geldt voor tafelmanieren, maar ook voor het eetpatroon. Eet daarom zo veel mogelijk samen met uw kind en maak het gezellig.

2. De tv eet niet mee

Laat uw kind geen spelletjes spelen of tv-kijken onder het eten. Dat leidt te veel af. Houd het wel gezellig aan tafel. Bespreek samen met uw kind wat jullie eten. Van leuke maaltijdgesprekjes leert uw kind goed praten en denken.

3. Een tafel om van te smullen

Peuters knoeien natuurlijk nog veel. U kunt een plastic zeiltje onder de kinderstoel leggen. Leuk eetgerei stimuleert uw kind om te eten. Kies eetgerei dat past bij de motoriek van uw kind. Peuters leren eerst met de handjes eten, dan met een lepel en dan met een vork.

4. Vaste tijden voor maaltijden

Op vaste tijden eten, met alle gezinsleden, biedt grote voordelen. Het is gezellig, uw kind leert die momenten te waarderen en eet op regelmatige tijden. Bovendien leert uw kind dan dat u niet de hele dag door kunt eten.

5. Het eten is bijna klaar!

Als uw kind 1 jaar is, kunt u het best zorgen dat alles klaar is als u het gaat halen om te eten. Oudere peuters roept u wanneer het eten bijna klaar is zodat ze rustig af kunnen ronden waar ze mee bezig waren en aan tafel kunnen komen zitten.

6. Neem rustig de tijd, maar tafel niet te lang

Zorg voor een rustige, aangename sfeer. Verwacht niet dat uw kind lang aan tafel kan zitten. Peuters kunnen ook nog niet zo goed stilzitten.

7. Prijs uw peuter

Leer kinderen enkele regels die passen bij hun leeftijd. Geef ze een complimentje als ze iets goed doen en verwacht niet te veel. Uw peuter moet echt leren om rustig aan tafel te zitten en netjes te eten.

8. Het bordje hoeft niet leeg

Geef peuters een kleine portie die past bij hun leeftijd. Schenk er niet te veel aandacht aan als uw kind het bordje niet leeg eet en ruim gewoon de tafel af. Wil uw kind kort na de maaltijd iets eten omdat het nog honger heeft, wees dan kordaat en laat het wachten tot het volgende eetmoment!

9. Niet te veel tussendoortjes

Als uw kind veel tussendoortjes krijgt of neemt, is het minder gemotiveerd om aan tafel het bordje leeg te eten.

10. Uw kind laten helpen

Vanaf een jaar of 3 of 4 kan uw kind misschien al een beetje ‘helpen’, bijvoorbeeld door een pak melk op tafel te zetten. Dit is ook goed voor het zelfvertrouwen en de zelfstandigheid van uw kind.