Ga naar de inhoud

Leren eten

Heeft u uw kind enige tijd met een lepel een fruit- of groentehapje of pap gevoerd, dan zal het zelf naar de lepel gaan grijpen. U kunt nu best eens proberen uw peuter zelf te laten eten.

Met de handen eten

De meeste peuters beginnen met hun handen te eten als ze een jaar oud zijn. Dat is de eerste stap op weg naar zelfstandigheid. Kies eten dat uw peuter goed met de vingers kan pakken, zoals stukjes brood, kaas of fruit. Dit kost veel concentratie. Terwijl uw peuter oefent, kunt u best geregeld een hap in de mond stoppen.

Met een lepel eten

Tussen een en twee jaar kan uw peuter leren om zelf met een lepel te eten. Meestal laat een kind merken er klaar voor te zijn door naar de lepel te grijpen. Dat is het moment om te beginnen. Natuurlijk hoeft u niet te verwachten dat uw peuter van dat eten al veel naar binnenkrijgt. Het is een hele klus voor uw kind om iets op de lepel te krijgen, die naar de mond te brengen en het eten eraf te happen.

Een vork komt pas later. Het duurt nog een paar jaar voordat uw kind met mes en vork kan eten.

Twee borden

Om te zorgen dat uw kind toch wat eten binnenkrijgt, maakt u gewoon twee borden klaar. Een ervan geeft u aan uw kind. Van het andere bord geeft u tussendoor af en toe een hap. Kinderen vinden het prachtig om zelf met het eten bezig te zijn. U kunt een compliment geven als u ziet dat uw kind het zelf probeert.

Regels en tafelmanieren

U kunt van peuters nog niet verwachten dat ze netjes eten. Kinderen moeten nu eenmaal eerst bepaalde motorische vaardigheden onder de knie krijgen voordat ze netjes kunnen eten. Prijs uw kind als het zelf probeert te eten. Tussen de anderhalf en twee jaar kunnen kinderen al een beetje zelfstandig eten. Vanaf een jaar of twee kunt u uw kind enkele eenvoudige regels leren. Reageer positief als uw kind zich aan de regels houdt. Het goede voorbeeld geven werkt ook; als uw kind ziet hoe u eet, zal het dat na willen doen.

Tips bij kliederdrama’s

Het is verstandig u te realiseren dat het eten een tijdlang een knoeiboel zal zijn. U kunt ervoor zorgen dat de rommel niet te groot wordt door een plastic tafelkleed te gebruiken. U kunt ook uw kind een plastic slab met knoeigootje om te doen. Of een zeiltje op de vloer te leggen en zelf een keukenschort te dragen.

Smaak en proeven

Dat uw kind met de rest van het gezin mee gaat eten betekent niet dat het ook meteen alles lust. Kinderen moeten de kans krijgen om hun smaak te ontwikkelen. Bovendien moeten ze wennen aan voedsel waar je wat langer op moet kauwen.

  • Laat uw kind regelmatig nieuwe dingen proeven. Geef nieuw eten in een kleine portie samen met dingen die het al lust. Vertel hoe dat nieuwe eten heet.
  • Geef uw kind een compliment als het dat nieuwe eten proeft.
  • Vindt uw kind het niet lekker, laat het dan zo. Dring niet verder aan. Probeer het na een paar weken opnieuw.
  • Bedenk dat de meeste mensen dingen hebben die ze niet lusten of hebben moeten leren eten. Het doel voor uw kind is om de smaak te ontwikkelen en afwisselend te leren eten, net zoals de rest van het gezin.

Problemen bij het voeden van uw peuter?

Wanneer u problemen ervaart bij het voeden van uw peuter of als u vragen hebt over voeding, ga dan naar uw huisarts of naar {het jgz} bij u in de buurt.