Ga naar de inhoud

Gezonde eetgewoonten

Gezond eten is goed voor de ontwikkeling van uw kind. Dat heeft veel te maken met gezonde eetgewoonten. Als u kinderen leert om regelmatig en gevarieerd te eten, hebben ze daar hun hele leven voordeel van.

Deze tien tips kunnen je hierbij helpen:

  1. Vaste tijden aanhouden voor de maaltijden en tussendoortjes is handig.
  2. U kunt het best het aantal tussendoortjes beperken tot maximaal vier. Zo beperkt u het risico op overgewicht en het is beter voor de tanden.
  3. Het is gezellig om zo veel mogelijk met het hele gezin tegelijk te eten.
  4. Een ontbijt is voor uw kind heel belangrijk.
  5. ’s Ochtends op de peuterspeelzaal is een stuk fruit heel lekker. Het is goed om wat af te wisselen in de soorten fruit die u meegeeft.
  6. Trakteren op de peuterspeelzaal is een feest voor uw kind. U hoeft niet op iets eetbaars te trakteren. Kleine kinderen vinden een speeltje ook heel leuk.
  7. Tussen de middag kan uw kind weer extra energie krijgen van een volwaardige lunch. Daarin zitten volkorenboterhammen en wat fruit. Een paar kleine tomaatjes, stukjes komkommer, radijsjes of een wortel zijn ook lekker.
  8. Voor tussendoor is het beter om uw kind niet te veel frisdrank en sap te geven. Die zorgen namelijk voor behoorlijk wat extra calorieën en zijn slecht voor het gebit. Water of (vruchten)thee is een goed alternatief. U kunt sap of frisdrank ook aanlengen met water.
  9. Fruit of brood vormen een gezond tussendoortje. Snoep, chips en andere minder gezonde voedingsmiddelen kunt u beter bewaren voor speciale gelegenheden, zoals in het weekend.
  10. Uw kind leert dingen eten doordat u afwisseling aanbrengt in de soorten voedingsmiddelen. Kinderen gaan vanzelf wennen aan eten dat ze eerst misschien nog niet zo lekker vinden. Sommige kinderen moeten wel tien tot vijftien keer iets proeven voordat ze gewend zijn aan de nieuwe smaak. U kunt uw kind ook af en toe laten kiezen tussen twee soorten beleg of twee soorten groente.

Filmpje: Op stap met Lukas

In dit filmpje van het Voedingscentrum kunt u door de ogen van een peuter zien op hoeveel momenten kinderen in aanraking komen met (ongezonde) tussendoortjes.

Bekijk de video op YouTube