Ga naar de inhoud

Taalproblemen

Het is belangrijk om al op jonge leeftijd goed te letten op de spraak- en taalontwikkeling van je kind. Als kinderen een taalachterstand opbouwen, verkleint dat hun kansen voor later.

Stimuleer de taalontwikkeling van je peuter

Een goede taalontwikkeling vraagt om stimulatie. Het is verstandig om je kind vanaf het begin voldoende taal aan te bieden. Dat kan al door veel te praten en voor te lezen. Het is wel belangrijk dat je tijdens het voorlezen in gesprek gaat met je kind.

Ook als je zelf geen Nederlands spreekt, kan je kind prima Nederlands leren door andere mensen in de omgeving, bijvoorbeeld op de opvang. Tweetalig opvoeden hoeft geen probleem te zijn.

Problemen met de taalontwikkeling bij peuters

Ook als je alles doet om de taalontwikkeling te stimuleren, kan je kind een taalachterstand oplopen. Soms is er dan sprake van een taalontwikkelingsstoornis (TOS). Je kind heeft dan moeite met praten of met het begrijpen van taal. Kinderen met een taalontwikkelingsstoornis verwerken taal minder goed. Kijk op Kentalis.nl om een TOS bij je kind te herkennen.

Een taalachterstand hoeft niet direct door een TOS te komen. Er kunnen ook andere oorzaken zijn. Heb je hier vragen over? Ga dan naar {het jgz}, de huisarts of een logopedist bij jou in de buurt.

Je kunt meer lezen over spraak- en taalontwikkeling op Kindentaal.nl.

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.