Ga naar de inhoud

Spraakproblemen

Als ouder help je je kind automatisch bij de ontwikkeling van taal, maar misschien heb je het gevoel dat je peuter zich anders ontwikkelt dan andere peuters.

Problemen met praten

Het kan gebeuren dat een kind problemen heeft met praten zoals stotteren, slissen, of heel schor of hard praten. Dit hard praten kan bijvoorbeeld komen doordat een kind minder hoort.

Soms praat een kind bij andere mensen helemaal niet of alleen heel zacht. Dit kan komen omdat het dan niet durft te praten.

Zoek hulp bij {het jgz}

Vind je dat de spraak van je kind zich anders of langzamer ontwikkelt dan die van vriendjes? Praat dan met {het jgz} of de huisarts. Zij kunnen je kind doorverwijzen naar bijvoorbeeld een logopedist.

Je kunt het niveau van de taalontwikkeling testen op Kindentaal.nl. Deze testen zijn geschikt voor ouders van Nederlandstalig opgevoede kinderen. Als de test aangeeft dat het niveau van je peuter laag is, bespreek de uitslag dan met {het jgz}.

Meertalig opvoeden

Ook als je zelf geen Nederlands spreekt, kan je kind naast de moedertaal prima Nederlands leren. Je kind meertalig opvoeden hoeft geen probleem te zijn.

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.