Ga naar de inhoud

Meertaligheid

Spreken jij en je partner een verschillende taal, of vind je het belangrijk dat je kind een extra taal leert? Dan kun je je kind tweetalig opvoeden. Steeds meer ouders kiezen hiervoor.

Als je je kind tweetalig opvoedt, is het belangrijk dat je een manier kiest die het best bij het gezin past. Er zijn meerdere manieren die tot hetzelfde resultaat leiden.

Praten in je moedertaal

Als jullie thuis een andere taal beter beheersen dan het Nederlands, is het beter voor de taalontwikkeling van je kind om consequent jullie eigen moedertaal te gebruiken. Praat veel met je kind in je eigen taal, dan leert het alvast één taal goed spreken. Tegelijkertijd ontwikkelt het een taalgevoel dat bij het leren van andere talen nodig is.

Eén persoon, één taal

Bij een meertalige opvoeding is de één-persoon-één-taalstrategie een goede manier om kinderen twee talen tegelijk te leren. De vuistregel is dan: probeer de talen te scheiden. Is de ene ouder beter in het Nederlands? Dan spreekt die Nederlands, en de ander de moedertaal. De ouder die Nederlands spreekt, moet het Nederlands dan wel goed beheersen.

Eén situatie, één taal

Je kunt ook per situatie afspreken welke taal er gesproken wordt. Zo kun je bijvoorbeeld afspreken dat er aan tafel altijd Nederlands wordt gesproken. Dit heet de één-situatie-één-taalstrategie. Een voorwaarde is dat alle gezinsleden voldoende Nederlands spreken.

Nederlands leren

Natuurlijk is het belangrijk dat je kind ook goed Nederlands leert. Daarvoor zijn veel contacten nodig met Nederlanders. Daar kun je onder meer voor zorgen door je kind vanaf 2 jaar naar de voorschool, het kinderdagverblijf of de peuterspeelzaal te laten gaan. 

Tips voor een meertalige opvoeding

  • Stimuleer de taalontwikkeling van je kind.
  • In het begin kan een kind soms de woorden van verschillende talen in een zin door elkaar husselen, maar dit gaat vanzelf over.
  • Breng je kind in contact met Nederlands sprekende leeftijdsgenootjes, familie en kennissen als jullie thuis geen Nederlands spreken.
  • Heb je eenmaal gekozen om je kind een bepaalde taal aan te leren, ga hier dan mee door, ook op de lange termijn. Kinderen verleren een taal die ze niet meer gebruiken.

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.