Ga naar de inhoud
Zoeken

Kinkhoest

Kinkhoest wordt veroorzaakt door een bacterie. Besmetting vindt plaats van mens op mens door hoesten en niezen.

Kinkhoest is besmettelijk

Kinkhoest is heel besmettelijk, vooral in de eerste periode als de hoestbuien nog niet zijn begonnen. Hoestende patiënten zijn nog drie tot vier weken nadat het hoesten is begonnen besmettelijk. Binnen een gezin is de kans dat iemand met kinkhoest de andere (niet-gevaccineerde) gezinsleden besmet heel groot.

Vaak wordt pas weken na het begin van het hoesten aan kinkhoest gedacht. In de omgeving heeft dan al besmetting plaatsgevonden en is er niets meer aan te doen. Het hoesten kan vele weken duren.

Kinkhoest uitbraken

Vaccinatie tegen kinkhoest is tegenwoordig niet meer optimaal beschermend. Kinkhoest uitbraken komen tegenwoordig dan ook regelmatig voor, ook op de basisschool. Vrouwen die zwanger zijn moeten dan uitkijken om niet besmet te worden omdat zij het na de bevalling kunnen overdragen op de baby.

Ziekteverschijnselen

  • Hangerigheid, lusteloosheid, hoesten.
  • Kort op elkaar lange en hevige hoestbuien met taai slijm, en een lange, gierende inademing.
  • Benauwdheid, blauw aanlopen en soms overgeven door de hoestbuien.

Er bestaat geen goede behandeling tegen kinkhoest. Een antibioticakuur kan ervoor zorgen dat de besmettelijke periode korter wordt. Dat is alleen zo als al vroeg met de kuur wordt begonnen. De kuur heeft weinig invloed op de duur en de ernst van de ziekte.

Vaccinatieschema

In het Rijksvaccinatieprogramma wordt een kinkhoestvaccin gebruikt. Dat is opgenomen in combinatievaccins voor baby’s en kleuters.

Baby's krijgen in het eerste jaar vier keer een combinatie-inenting tegen kinkhoest en andere ziekten. Als je kind bijna 4 jaar oud is, krijgt het de DKTP-prik. Deze beschermt ook tegen kinkhoest.

Meer informatie over vaccinaties vind je op Rijksvaccinatieprogramma.nl.

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.