Ga naar de inhoud

Extra vakantieprik

Als u een verre reis gaat maken, moet u soms tegen bepaalde ziektes ingeënt worden. In veel landen komen namelijk ziektes voor die in Nederland niet (meer) voorkomen. Vooral jonge kinderen zijn vatbaar voor infectieziektes.

Welke inentingen zijn nodig?

Bij de GGD, de apotheek, de huisarts of de reizigerspolikliniek is informatie verkrijgbaar welke inentingen nodig zijn voor welke landen. Als u een reis hebt geboekt, is het verstandig om dit minimaal 6 weken voor vertrek met uw huisarts, GGD of een arts of verpleegkundige op de reizigerspolikliniek te bespreken. Zij kunnen bepalen welke inentingen u nodig hebt op basis van jullie bestemming en de lengte van jullie vakantie.

Last-minute reizen

Als u een last-minute reis hebt geboekt, dan is er waarschijnlijk te weinig tijd voor inentingen. Neem in dat geval zo snel mogelijk contact op met de GGD of je huisarts, zodat men zo snel mogelijk de inentingen kan regelen.

Krijgen kinderen dezelfde inentingen?

Het kan zijn dat uw kind dezelfde inentingen krijgt als u, zoals tegen hepatitis A. Het kan ook zijn dat uw kind sommige inentingen juist niet hoeft te krijgen, omdat het bijvoorbeeld al ingeënt is tegen bepaalde ziektes, zoals tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio (DKTP). Als uw kind een bepaalde vaccinatie nog niet heeft gehad, zou die vervroegd kunnen worden.

Het is hoe dan ook raadzaam om met de GGD of uw huisarts te bespreken welke inentingen uw peuter nodig heeft voor de vakantie. Zeker als uw kind nog erg jong en kwetsbaar is voor infecties. Op de website GGD Reisvaccinaties.nl vindt u meer informatie.