Ga naar de inhoud

Glutenintolerantie

Gluten is een mengsel van eiwitten die voorkomen in granen zoals tarwe, rogge, haver, spelt, kamut en gerst. Gluten zit dus in:

  • brood;
  • pizza;
  • pasta;
  • koekjes;
  • cake;
  • taart.

Verder zit het ook in soepen, sausen en sommige snoepjes en ijsjes.

Klachten bij glutenintolerantie

Bij kinderen met een glutenintolerantie (ook wel coeliakie genoemd) raken het slijmvlies en de dunne darm beschadigd. Deze werken hierdoor minder goed zodat voedingsstoffen niet goed worden opgenomen.

Behalve darmklachten kan een kind ook andere gezondheidsproblemen krijgen, bijvoorbeeld:

Naar de huisarts?

Als je denkt dat je peuter glutenintolerant is, ga dan langs de huisarts. Die kan een eenvoudig bloedonderzoek doen. Dan weet je of er afweerstoffen tegen gluten in het bloed zitten. Uiteindelijk zal in het ziekenhuis een darmonderzoek (biopsie) zekerheid geven of je kind coeliakie heeft of niet.

Glutenvrij dieet

Je kind groeit er helaas niet overheen en mag daarom levenslang geen voedsel eten dat gluten bevat. De enige oplossing is dus een glutenvrij dieet.

  • Een diëtist kan je helpen om voeding te kiezen die geen gluten bevat.
  • Vertel op de peuterspeelzaal en aan anderen wat je kind wel en niet mag eten en waarom.
  • De Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) heeft voorlichtingsmateriaal ontwikkeld over glutenintolerantie.

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.