Ga naar de inhoud

Het beste moment om zwanger te worden

Als u een gezin wilt stichten, nu of in de toekomst, is het belangrijk om te weten of u al aan kinderen toe bent.

Kinderen kunnen het best opgroeien in een gezin met ouders die een goede vaste relatie hebben en die allebei voor de kinderen willen en kunnen zorgen. Verder is het prettig als er een vast inkomen is, want kinderen kosten ook geld. Daarnaast moet jullie huis geschikt zijn voor kinderen. Het is fijn als er een aparte kinderkamer is en goede faciliteiten om te koken en te wassen.

Slik elke dag foliumzuur                                    

Begin nog voordat u stopt met anticonceptie met het slikken van foliumzuurtabletten. Foliumzuur verkleint de kans dat uw baby wordt geboren met een ernstige aandoening, zoals een open ruggetje of een open schedel.

Vruchtbaarheid

Uw vruchtbaarheid schommelt sterk tijdens de menstruatiecyclus. De cyclus duurt van de eerste dag van de menstruatie tot de eerste dag van de volgende menstruatie. Bij de meeste vrouwen duurt de cyclus ongeveer een maand. Als u bent gestopt met de pil, kan het even duren voordat u weer regelmatig ongesteld bent. Daar hoeft u niet op te wachten. Na het stoppen met voorbehoedsmiddelen raakt 80 procent van de vrouwen binnen 12 maanden zwanger. Vaak is vrijen om de één of twee dagen voldoende om snel zwanger te worden. De kans op zwangerschap wordt wel kleiner naarmate u ouder bent.

Vrijen tijdens uw vruchtbare dagen

Ongeveer halverwege de menstruatiecyclus ben u het meest vruchtbaar. Dat is rond de tijd dat de eisprong (ovulatie) plaatsvindt. Dat is een goed moment om te vrijen, want dan heeft u de grootste kans om zwanger te raken.

U bent drie dagen vruchtbaar, tot één dag na de eisprong. Met een vruchtbaarheidstest kunt u precies nagaan wanneer de eisprong plaatsvindt.

Manier van vrijen

De manier waarop jullie vrijen speelt ook mee. Het is goed als het zaad in de schede van de vrouw blijft en er niet meteen weer uit kan lopen. Sta dus niet meteen op na het vrijen. De ‘missionarishouding’, waarbij de man boven en de vrouw onder ligt, is een goede positie. Dun kunnen de zaadcellen makkelijker omhoog zwemmen. Ook de zijligging en de knie-elleboogligging zijn goede posities.