Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het footermenu 
Zoeken

Geslachtsontwikkeling

Door hormonen beginnen kinderen aan het einde van de basisschooltijd te veranderen. Bij meisjes vinden de eerste lichamelijke veranderingen plaats vanaf ongeveer 10 jaar. Bij jongens is dit meestal ongeveer een jaar later.

Lichaamsverandering jongens

Bij jongens begint de puberteit met de groei van de penis en de zaadballen. Dit gebeurt als ze ongeveer 11 jaar zijn. Ze krijgen een eerste zaadlozing als ze gemiddeld 14 jaar zijn.

Er komen ook veranderingen zoals de groei van schaamhaar en okselhaar. De stem van een jongen wordt lager als hij ongeveer 16 jaar is. Dit heet de baard in de keel krijgen.

Lichaamsverandering meisjes

Meisjes krijgen borsten als ze gemiddeld 10 of 11 jaar zijn en soms ook al eerder. Daarna volgt de groei van het schaamhaar en het okselhaar. Vanaf 11 jaar zie je bij meisjes een groeispurt. De meeste meisjes worden voor het eerst ongesteld tussen hun 10e en 15e jaar.

Tussen de 15 en 18 jaar kunnen de borsten nog wat groter worden en de heupen wat breder. De schaamlippen worden groter en veranderen van kleur.

Wat kun je doen?

Je kunt je kind op deze veranderingen voorbereiden door erover te praten. Schrik niet als het geslachtsdeel er anders uitziet dan je gewend bent. Zolang je kind geen pijn heeft, hoef je je geen zorgen te maken over het uiterlijk van het geslachtsdeel.

Eerder of later in de puberteit

Sommige kinderen komen eerder of juist later dan gemiddeld in de puberteit. Zie je al veranderingen bij je kind die nog niet bij de leeftijd passen of komen de veranderingen niet op gang? Dan kun je het best advies vragen aan je huisarts of de jeugdarts van de jeugdgezondheidszorg. Er zijn manieren om een te vroege puberteit bij kinderen tijdelijk te stoppen. Of om de veranderingen juist te stimuleren.