Ga naar de inhoud

Samen slapen? Zet het wiegje naast je eigen bed

Het is belangrijk dat jij en je baby direct vanaf de geboorte veel bij elkaar zijn. Het bevordert de band tussen jullie. Het is dus ook goed om tijdens het slapen dicht bij je baby in de buurt te zijn.

Samen in de kamer, niet samen in bed

Laat je baby als het kan, zeker het eerste halfjaar, in zijn eigen bed bij jou op de kamer slapen. Dit wordt ook wel rooming-in genoemd. Jij en je baby leren elkaars geluiden kennen en je kunt je baby goed in de gaten houden. Ook kan het makkelijker zijn voor de nachtvoedingen. Bovendien is het veilig en verklein je hiermee de kans op wiegendood.

Het is beter om je baby niet bij je in bed te laten slapen. Vooral als je rookt, alcohol drinkt of erg vermoeid bent, is samen slapen af te raden. In je slaap kun jij je omdraaien en ongemerkt op of over je baby gaan liggen. Ook kan je baby verstrikt raken in het dekbed of het te warm krijgen.

Digitale apparaten

Zet geen tv in de slaapkamer. Zorg dat tijdens het slapen alle digitale apparatuur in een andere kamer ligt. Deze verstoren de nachtrust, ook al staan ze “op stil”.

Aanschuifbed

Een aanschuifbed of co-sleeper is aan één kant open. Je kan het bed tegen het ouderlijk bed schuiven of het er aan bevestigen. Zo slaapt je baby naast je, maar toch op een eigen plek. Het is veiliger om een baby in een eigen wieg of bed te laten slapen dan in een aanschuifbed. Gebruik je toch een aanschuifbed, maak het bed dan goed vast, zodat de matrassen zonder spleet aansluiten. Het aanschuifbed moet een tussenhekje hebben dat je omhoog kunt trekken als je gaat slapen. Zo belandt je kind niet per ongeluk bij jou in bed.

Toch in jouw bed in slaap gevallen?

Gebeurt het toch een keer dat je per ongeluk in bed met de baby in slaap valt, voel je daar dan niet ongelukkig of schuldig over. Leg je baby zodra je wakker wordt wel meteen op de eigen plek.

Probeer dit vol te houden tot je baby zichzelf vlot kan omdraaien. Het is aan te raden om ook overdag dicht bij je baby in de buurt te blijven.

Samen op de bank

Samen op de bank met je baby is heel fijn en hoeft niet gevaarlijk te zijn. Het is wel belangrijk dat je hierbij zelf niet in slaap valt. Je baby kan wegglijden of kan in ademnood komen door kussens en rugleuningen.

Tweeling

Als je een tweeling hebt is het niet veilig om de kinderen in hetzelfde bed te laten slapen. Ze kunnen een gevaar voor elkaar zijn. De wiegen naast elkaar zetten kan natuurlijk wel.

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.