Ga naar de inhoud

Babygebaren

Voordat ze kunnen praten, begrijpen baby’s al veel van wat hun ouders, broertjes, zusjes en andere bekenden tegen hen zeggen. Ze luisteren naar hoe een woord klinkt of naar de melodie van je stem en leggen verbanden met wat er gebeurt.

Leren praten en lichaamstaal

Leren praten is een lang leerproces waar veel bij komt kijken. Maar er zijn meer manieren waarop baby’s kunnen aangeven wat ze denken en wat ze nodig hebben: met hun lichaamstaal, maar ook met gebaren.

Spontane gebaren van baby’s

Vanaf ongeveer zes maanden kunnen baby’s bij eenvoudige woorden al naar dingen wijzen. ‘Waar is de eend?’ En je baby wijst naar het plaatje van de eend.

Ook kunnen baby’s vanaf 9 maanden bijvoorbeeld:

  • zwaaien bij het weggaan;
  • wijzen naar drinken, eten of speeltjes als ze dit willen hebben;
  • hun armen omhoog houden om opgetild te worden;
  • gebaren nadoen uit liedjes.

Tip: veel praten en voorlezen

Praat veel tegen je kind en lees ook vaak een boekje voor. Je kind gaat daardoor meer spontane gebaren gebruiken.

Babygebaren aanleren

Je kunt je kind gebaren aanleren tijdens de alledaagse zorg. Bijvoorbeeld gebaren voor als hij honger heeft of moe is. Dat kan een baby vaak eerder met gebaren dan met woorden. Daardoor kunnen jullie elkaar beter begrijpen.

Goed voor de band met je baby

Omdat baby’s met gebaren beter kunnen aangeven wat ze nodig hebben, begrijpen ouders hun kind beter. Het contact is meer ontspannen. En dat kan goed zijn voor de band (de hechting) tussen jou en je baby.

Leren baby's dan nog wel praten?

Ja. Er zijn onderzoeken die zeggen dat het aanleren van babygebaren geen invloed heeft op het leren praten. Je kind leert dus net zo snel praten als alle andere kinderen.

Er zijn ook voorzichtige aanwijzingen dat kinderen er juist beter van leren praten: een kind dat gebaren gebruikt, kent als peuter meer woorden dan andere kinderen. Het laatste woord is er dus nog niet over gezegd.

Praten blijft belangrijk

Als je ervoor kiest om je baby gebaren te leren, blijft het natuurlijk heel belangrijk dat je veel tegen je kind praat en regelmatig een boekje voorleest.

Een workshop of cursus Babygebaren

Denk je dat babygebaren jou en je baby kunnen helpen om elkaar beter te begrijpen? Dan kun je het best eerst een boek daarover lezen of een workshop of cursus babygebaren volgen.

Vraag bij {het jgz} na of er mogelijkheden zijn in de buurt.

Lees meer over:

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.