Ga naar de inhoud

Reflux en ruminatie

Reflux is het terugvloeien van de maaginhoud in de slokdarm. Reflux is iets anders dan projectielbraken, waarbij een baby met een boog spuugt.

Hoe weet je of je kind last heeft van reflux?

Baby’s met ernstige reflux huilen dikwijls, omdat ze last hebben van een branderig gevoel. Het gezichtje van je kind kan vertrekken van pijn. Vaak zie je dan dat baby’s maar kort slapen, en ze kunnen kokhalzen of huilen tijdens het spugen. Je ziet ook wel eens dat ze het hoofdje naar achteren trekken.

Wat kun je doen als je baby last heeft van reflux?

  • Je kunt je kind wat vaker kleinere hoeveelheden voeding aanbieden.
  • Je kunt je baby rechtop houden tijdens het voeden, zodat de voeding minder makkelijk terugloopt.
  • Je kunt het hoofdeinde van de wieg wat hoger zetten, zodat je kind minder snel last krijgt van reflux.

Wanneer moet je je zorgen maken?

Bij de meeste baby’s met reflux gaat het om klachten zonder verdere problemen en is er geen behandeling nodig. De klachten gaan vanzelf over. Als de problemen aanhouden of erger worden, overleg dan altijd met de arts. Soms zijn er namelijk wel problemen, zoals een ontsteking van de slokdarm en pijn bij het slikken. Het komt ook wel eens voor dat baby’s bloed spugen en bloedarmoede krijgen.

Bij ernstige klachten huilt je baby veel en slaapt hij slecht. Als de klachten lang aanhouden, kan de slokdarm vernauwen. Hierdoor kan je kind problemen krijgen met eten, wat een groeiachterstand kan veroorzaken. Het is dus verstandig om dan contact op te nemen met je huisarts of {het jgz}.

Wat is ruminatie?

Naast reflux is er nog een aandoening met soortgelijke verschijnselen, maar met een andere oorzaak: ruminatie. Een kind kan bijvoorbeeld het vuistje in de mond steken zodat het eten naar boven komt, kauwt het en slikt het weer door. Ruminatie wordt onder andere veroorzaakt door stress, spanningen en niet durven slikken. Dit zijn psychische oorzaken.

Ruminatie is bij gezonde kinderen een zeldzaam fenomeen en ontstaat meestal tussen 3 en 12 maanden en kan voorkomen bij kinderen tot 3 jaar. Het komt vaker voor bij kinderen met een verstandelijke beperking.

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.