Ga naar de inhoud

Meningokokken

decoratief

Vanaf 18 mei 2019 ontvangen jongeren geboren in 2003 en 2005 een uitnodiging voor de prik tegen meningokokkenziekte. Dit voorjaar haalden al ruim 24.000 jongeren geboren in 2001, 2002 en 2004 deze prik bij GGD regio Utrecht. De prik is gratis en biedt een goede bescherming tegen de meningokokkenziekte!

Wie krijgen een prik?

Sinds 2015 worden steeds meer mensen ziek door de meningokokbacterie type W. Een gevaarlijke en besmettelijke bacterie die zich via hoesten, niezen en zoenen kan verspreiden. Gelukkig kun je jezelf en anderen met een prik beschermen. Jongeren van 14 tot en met 18 jaar ontvangen dit jaar daarom een uitnodiging voor een prik. De keuze om tieners te vaccineren heeft te maken met het feit dat zij relatief vaker drager zijn van de bacterie en daarom meer kans op de ziekte hebben. Daarnaast dragen tieners in belangrijke mate bij aan de verspreiding van de bacterie. Verwacht wordt dat het vaccineren van tieners leidt tot groepsbescherming en daarmee ziekte voorkomt in alle leeftijdsgroepen.

Vaccinatiecampagne in juni 

Vanaf 18 mei 2019 ontvangen jongeren geboren in 2003 en 2005 een uitnodiging voor de prik tegen meningokokkenziekte. Deze vaccinatiecampagne loopt in de regio Utrecht van 3 juni tot en met 28 juni 2019.

Inhaalcampagne

In juni vindt ook de inhaalcampagne plaatst voor jongeren die in maart en april de prik niet hebben kunnen halen. Deze jongeren ontvangen in mei opnieuw een uitnodiging om de prik alsnog te halen. Vanaf 18 mei kunnen de jongeren voor de inhaalcampagne een nieuwe datum, locatie en tijdstip kiezen uit het schema op de website.  Geef deze gewenste datum en locatie door aan GGD regio Utrecht via: 030-6940030 (bereikbaar op werkdagen van 08:00 tot 17:00 uur).

Kun je niet op het voorgestelde tijdstip komen?

Kun je niet komen op de aangegeven datum en/of locatie, bel dan naar GGD regio Utrecht voor een nieuwe afspraak:

Kun je niet komen op het aangegeven tijdstip, maar wel op de aangegeven locatie en datum? Kies dan een ander tijdstip uit het schema van de locatie (dit schema staat vanaf 18 mei op deze website). Dit hoef je niet door te geven aan GGD regio Utrecht.

Meenemen naar de afspraak:

  • Vaccinatiebewijs (uit de brief);
  • Oproepkaart (uit de brief);
  • Vragenlijst (uit de brief);
  • ID-kaart.

Heb je nog vragen? Neem gerust contact met ons op!

Heb je nog vragen over bijvoorbeeld je afspraak of de prik? Of heb je nog een medische vraag over bijvoorbeeld je allergie, diabetes, medicijngebruik etc. Bel dan naar: 030-69 400 30 (bereikbaar op werkdagen van 08:00 tot 17:00 uur) of mail naar: jeugdgezondheidszorg@ggdru.nl.