Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het footermenu 
Zoeken

Meningokokken

 

In het jaar dat jongeren 14 worden (geboortejaar 2008) krijgen zij een uitnodiging voor de vaccinatie tegen de meningokokkenziekte ACWY. Jongeren ontvangen de uitnodiging van het RIVM in mei. De vaccinatiesessies vinden plaats van half mei tot eind juni.

Wat is meningokokkenziekte?

Meestal word je niet ziek van de meningokokbacterie. Heel soms komt de bacterie wel verder in je lichaam. Je kan dan hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging krijgen. Dat zijn ernstige ziekten. Soms worden mensen zo ziek door de bacterie dat ze dood gaan. Gelukkig is de kans dat je ziek wordt van de meningokokbacterie heel klein.

Hoe kom je aan meningokokkenziekte?

De meningokokbacterie verspreidt zich via de lucht. De bacterie kan zo in je keel of neus terechtkomen. Door hoesten, niezen en zoenen kun je besmet worden met de bacterie. Op plekken waar mensen dicht bij elkaar zitten, kun je elkaar dus gemakkelijk besmetten. Als je ziek wordt, is dat meestal een paar dagen na de besmetting.

Goed beschermd met de prik

In het jaar dat je 14 wordt, krijg je een vaccinatie tegen meningokokkenziekte aangeboden. De prik die je krijgt, werkt tegen een aantal meningokokbacteriën: A, C, W en Y. Met deze prik kun je zelf niet meer ziek worden én kun je anderen niet meer besmetten.
Door de prik ben je 10 jaar beschermd.
Het vaccin dat je krijgt, wordt over de hele wereld al vele jaren gebruikt. Daardoor weten we dat het veilig is.  

Waarom vaccineren als je 14 jaar bent?

Uit onderzoek blijkt dat je vanaf 14 jaar meer kans loopt om de meningokok in je keel of neus te hebben. Ook verspreiden jongeren van 14 tot 20 jaar de bacterie gemakkelijk. Daarom krijgen alle jongeren van 14 jaar de prik aangeboden.

Wanneer krijg je de uitnodiging voor de vaccinatie tegen meningokokken?

Het RIVM verstuurt de uitnodigingen in mei. De vaccinatiesessies starten 16 mei en lopen door tot en met 13 juni. In de uitnodiging van het RIVM lees je waar en wanneer je de prik kunt halen. Je hoeft dus zelf geen afspraak te maken voor de prik.

Wat neem je mee naar de afspraak?

 • Je identiteitsbewijs of paspoort.
 • De oproepkaart en het vaccinatiebewijs waarop staat MenACWY.
 • Het formulier met daarop de gezondheidsverklaring (vragenlijst met vragen over je gezondheid) en de toestemming voor uitwisseling van vaccinatiegegevens met het RIVM. Dit formulier vind je bij je uitnodiging.

Ook belangrijk:

 • Kom op de tijd en datum die in de brief staat.
 • We geven een prik in de bovenarm. Draag daarom makkelijke kleding.  
 • Kom met maximaal 1 begeleider.
 • Kijk, voordat je naar de locatie komt voor de prik, naar de geldende coronamaatregelen op de website van het RIVM: Kort overzicht coronamaatregelen
 • Er is genoeg ruimte op de locatie om 1,5 meter afstand te houden, meestal hoef je niet lang te wachten

Wat als je echt niet kunt komen:

 • Kun je echt niet komen op de tijd of datum die staat in de brief van het RIVM? 
  Bel dan naar de GGD voor een nieuwe afspraak: 030 - 694 00 30
  (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.30 uur – 17.00 uur). 
 • Klik hier (Lees voor) voor een overzicht van alle data en locaties waar de meningokokkenvaccinatie aangeboden wordt zodat je alvast kan kijken wat jou beter uitkomt als je de afspraak moet wijzigen.

Voor meer informatie over de vaccinatie tegen meningokokken voor jongeren kun je kijken op de website van het Rijksvaccinatieprogramma: Vaccinatie tegen meningokokkenziekte voor jongeren