Ga naar de inhoud
Zoeken

Screeningshuisbezoek

 

In het kort:

GGD regio Utrecht is weer gestart met de gehoorscreening!

GGDrU gaat bijna 1000 kinderen screenen om de achterstand in te halen. Dit doen onze screeners op 9 en 16 mei op het consultatiebureau. Normaal gesproken worden de kinderen in de thuissituatie gescreend, als ze ook de hielprik krijgen. Uiteraard neemt GGDrU de coronamaatregelen in acht. 

De kinderen die vanaf 4 mei op de planning staan, krijgen de gehoorscreening weer gewoon thuis samen met de hielprikscreening. 

Afspraak met:een medewerker van de GGD, een screener genoemd
Waar:bij u thuis
Leeftijd:rond de vierde dag na de geboorte
Tijdsduur:ongeveer een half uur

Waarom een screeningshuisbezoek?

Rond de vierde dag na de geboorte van uw kind komt een medewerkster van de GGD, een screener genoemd, bij u langs voor de gehoortest en de hielprik. Zij geeft informatie hoe u de GGD kunt bereiken. U krijgt van haar de GroeiGids en informatie over de GroeiGids-app.

Hielprikscreening

De hielprikscreening is een landelijk bevolkingsonderzoek. In de eerste week na de geboorte worden een paar druppels bloed afgenomen uit de hiel van uw baby. Een laboratorium onderzoekt het bloed op een aantal zeldzame behandelbare erfelijke ziektes. U kunt gratis en vrijwillig meedoen aan de hielprik. Voordat de prik wordt uitgevoerd, vragen wij u eerst om toestemming. In een korte film van het RIVM ziet u hoe het werkt.

Uitslag hielprik

U krijgt een brief van van het RIVM met daarin de uitslag van de hielprikscreening.
Soms moet de hielprik worden herhaald, dit is het geval bij:

  • onvoldoende vulling van de hielprikkaart bij de eerste bloedafname;
  • twijfel over de uitslag van de eerste hielprik;
  • (deels) onbetrouwbare uitslag door een bloedtransfusie.

Gehoorscreening

Uw kind krijgt na de geboorte ook een gehoorscreening. Door deze screening weten we of uw baby voldoende kan horen om goed te leren praten.