Ga naar de inhoud
Zoeken

Screeningshuisbezoek

 

In het kort:

Afspraak met:een medewerker van de GGD, een screener genoemd
Waar:bij u thuis
Leeftijd:rond de vierde dag na de geboorte
Tijdsduur:ongeveer een half uur

Waarom een screeningshuisbezoek?

Rond de vierde dag na de geboorte van uw kind komt een medewerker van de GGD regio Utrecht, een screener genoemd, bij u langs voor de gehoortest en de hielprik. Zij geeft informatie hoe u de GGD kunt bereiken. U krijgt van haar de GroeiGids en informatie over de GroeiGids-app.

Hielprikscreening

De hielprikscreening is een landelijk bevolkingsonderzoek. In de eerste week na de geboorte worden enkele druppels bloed afgenomen uit de hiel van uw baby. Een laboratorium onderzoekt het bloed op een aantal zeldzame behandelbare erfelijke ziektes.Deelname aan de hielprik is gratis en vrijwillig. Voordat de hielprik wordt uitgevoerd, wordt eerst om toestemming gevraagd. In een korte film van het RIVM ziet u hoe het werkt.

Uitslag hielprik

Als u 4 weken na de hielprik nog niets hebt gehoord, is de uitslag goed en is er niets aan de hand. Soms wordt de hielprik herhaald. Dan is er meestal sprake van:

  • onvoldoende vulling bij de eerste bloedafname;
  • twijfelachtige uitslag eerste hielprik;
  • (deels) onbetrouwbare uitslag als gevolg van een bloedtransfusie.

Gehoorscreening

Ook krijgt uw kind na de geboorte een gehoorscreening. Deze screening bepaalt of uw baby voldoende kan horen voor een normale taalspraakontwikkeling.