Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het footermenu 
Zoeken

Mijn kind: Jeugdgezondheidszorg

 

U wilt het beste voor uw kind: een goede gezondheid en geen zorgen. Als ouder speelt u daarbij een belangrijke rol. Gelukkig staat u daar niet alleen voor: GGD regio Utrecht kijkt graag met u mee naar de ontwikkeling van uw kind. Wij beantwoorden uw vragen over de gezondheid, opvoeding en het opgroeien van uw kind. Dat doen we vanaf de geboorte totdat uw kind 18 jaar is. Ook helpen we scholen en kinderopvang om kinderen in een gezonde en veilige omgeving op te laten groeien.

Contactmomenten

Vanaf dat uw kind geboren wordt zijn er contactmomenten met de GGD. Dat begint al bij de hielprik en gehoorscreening van uw baby. Maar ook tot en met de middelbare school zijn er contacten met een jeugdarts of jeugdverpleegkundige. Al die momenten zijn in een handig schema weergegeven.

Opvoeden en opgroeien

Als ouder wilt u graag weten wat een kind doet en kan en of dit past bij de leeftijd. De GGD ondersteunt u door het geven van leeftijdsgerichte informatie over allerlei onderwerpen die u als ouder of verzorger bezighouden.

Vaccinaties

Alle kinderen in Nederland worden gratis ingeënt volgens het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Zo proberen we de jeugd zoveel mogelijk te beschermen tegen de meest voorkomende infectie- en kinderziekten. De eerste vier jaar ontvangt uw kind de vaccinaties op het consultatiebureau. Daarna volgen oproepen voor grootschalige vaccinaties met kinderen in dezelfde leeftijdsgroep. Hiervoor krijgt u een uitnodiging thuisgestuurd. Lees ook onze adviezen over de vervroegde BMR-vaccinatie.

Het Digitaal Kinddossier en privacy

Ieder kind dat in Nederland wordt geboren, krijgt op het consultatiebureau een digitaal dossier. Het digitaal dossier Jeugdgezondheidszorg (DD-JGZ) is een vertrouwelijk medisch dossier. Het bevat informatie over de gezondheid en ontwikkeling van uw kind. Ook staan er gegevens in over de gezinssituatie en de omgeving. De privacy van uw kind blijft gewaarborgd bij de GGD.

Contact met de JGZ: bij wie moet ik zijn?

De Jeugdgezondheidszorg voor kinderen van 0-18 jaar wordt in de provincie Utrecht uitgevoerd door GGD regio Utrecht. Woont u in de gemeente Utrecht, dan kunt u terecht op de website van de gemeente Utrecht. Er zijn verschillende locaties waar u voor de Jeugdgezondheidszorg terecht kunt.

Folders

De folders over opgroeien en opvoeden van GGD regio Utrecht voor kinderen van 0-18 jaar vindt u op de pagina Folders.