Ga naar de inhoud
Zoeken

Wat is tuberculose (tbc)?

 

Tuberculose (tbc) is een ziekte die wordt veroorzaakt door de tuberculosebacterie. De ziekte kan besmettelijk zijn. De meest voorkomende vorm van tuberculose is longtuberculose. Maar tuberculose kan ook in andere delen van het lichaam zitten, zoals in de klieren, wervels of organen. Er is een groot verschil tussen de ziekte tuberculose en een tuberculose-infectie.

Ziekte tuberculose

Een patiënt met tuberculose (tbc) is ziek en heeft een ontsteking in de longen of ergens anders in het lichaam. Patiënten kunnen de volgende klachten hebben: hoesten, koorts, nachtzweten, vermoeidheid en een gebrek aan eetlust. Mensen met besmettelijke tuberculose in de longen, kunnen door hoesten en niezen  andere mensen besmetten. U kunt geen tuberculose krijgen door het aanraken van een tuberculosepatiënt, zoenen, voeding of bestek. Tuberculose is goed te genezen met medicijnen.

Tuberculose-infectie

Iemand die besmet is met tuberculose (tbc) heeft geen klachten, is niet ziek en is niet besmettelijk voor anderen. Niet iedereen die besmet is met de tuberculosebacterie krijgt ook de ziekte tuberculose. Na een besmetting krijgt ongeveer één op de tien mensen de ziekte tuberculose. Mensen met een sterk verminderde weerstand hebben een grotere kans op tuberculose. Bijvoorbeeld bij een ernstige ziekte, of bij medicatie die de weerstand vermindert of wanneer iemand hiv-positief is. Na een besmetting kan het maanden tot jaren duren voordat iemand echt ziek wordt.