Ga naar de inhoud
Zoeken

Veelgestelde vragen over tbc

 

Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op. We helpen u graag verder.

Is tuberculose altijd besmettelijk?

Nee, alleen mensen met besmettelijke tuberculose in de longen kunnen door het uithoesten van tuberculosebacteriën andere mensen besmetten.
Mensen in de directe omgeving hebben de grootste kans besmet te worden. Dit zijn meestal gezinsleden, naaste familie, vrienden en collega's. Één op de tien mensen die besmet zijn, krijgt ook de ziekte tuberculose (tbc).

Hoe kun je besmet raken?

Mensen met besmettelijke tuberculose kunnen door hoesten en niezen  andere mensen besmetten. U kunt geen tuberculose krijgen door het aanraken van een tuberculosepatiënt, kleding, zoenen, voeding of bestek.

Ik ben in contact geweest met iemand die tbc heeft. Wat nu?

Als u in contact bent geweest met iemand die tuberculose heeft, kunt u contact met ons opnemen.

Wanneer heeft een BCG-vaccinatie zin?

Als u regelmatig of voor langere tijd naar een land gaat waar veel tbc voorkomt. Bijvoorbeeld voor familiebezoek of voor een reis. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Hoe gaat de GGD om met uw dossier en privacy?

De gegevens van patiënten worden genoteerd in een elektronisch dossier. Het gaat hierbij om persoonsgegevens, waaronder uw Burgerservicenummer en medische gegevens. Deze informatie is altijd medisch geheim. 
Op onze website kunt u meer lezen over de bescherming van persoonsgegevens.

Bezwaarformulier inzien of overdracht persoonsgegevens
Als u bezwaar maakt tegen het inzien van uw gegevens en/of tegen de eventuele overdracht van uw medisch dossier aan een andere GGD, dan kunt u dat kenbaar maken door het bezwaarformulier in te vullen. Dit formulier kunt u aanvragen en inleveren bij de afdeling Tuberculosebestrijding van de GGD. Uw dossier wordt dan onzichtbaar gemaakt voor alle ander GGD’en. 
Als u geen formulier invult gaan we er vanuit dat u toestemming geeft voor inzage van al uw bij ons bekende gegevens door afdelingen Tuberculosebestrijding van andere GGD’en.