Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het footermenu 
Zoeken

Veelgestelde vragen over tbc

 

Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op. We helpen u graag verder.

Is tuberculose altijd besmettelijk?

Nee, alleen mensen met besmettelijke tuberculose in de longen zijn besmettelijk. Zij kunnen door het uithoesten van tuberculosebacteriën andere mensen besmetten. Tuberculose kan ook in andere delen in het lichaam zitten. Tuberculose is dan niet besmettelijk. 

Mensen in de directe omgeving lopen de grootste kans op besmetting. Dit zijn vaak gezinsleden, familie, vrienden en collega's. Één op de tien mensen die besmet zijn, krijgt de ziekte tuberculose.

Hoe kun je besmet raken?

Mensen met besmettelijke tuberculose kunnen door hoesten en niezen andere mensen besmetten. U krijgt geen tuberculose door het aanraken van een tuberculosepatiënt, kleding, zoenen, voeding of bestek.

Ik had contact met iemand die tbc heeft. Wat nu?

Bent u in contact geweest met iemand die tuberculose heeft? Dan kunt u bellen of mailen naar de afdeling Tuberculosebestrijding.

Wanneer heeft een BCG-vaccinatie zin?

Als u regelmatig of voor langere tijd naar een land gaat waar veel tbc voorkomt. Bijvoorbeeld voor familiebezoek of voor een reis. U kunt bellen voor meer informatie. 

Hoe gaat de GGD om met uw dossier en privacy?

Uw gegevens  komen in een elektronisch dossier. Het gaat hierbij om persoonsgegevens, zoals uw Burgerservicenummer en medische gegevens. Deze informatie is altijd medisch geheim. Op onze website kunt u meer lezen over de bescherming van persoonsgegevens.

Bezwaarformulier inzien of overdragen persoonsgegevens

Maakt u bezwaar tegen het inzien van uw gegevens en/of tegen de eventuele overdracht van uw medisch dossier aan een andere GGD? Vul dan het bezwaarformulier in. Dit formulier kunt u aanvragen en inleveren bij de afdeling Tuberculosebestrijding van de GGD. 
Vult  u geen formulier in? Dan gaan we er vanuit dat u toestemming geeft voor het inzien van al uw bij ons bekende gegevens door afdelingen Tuberculosebestrijding van andere GGD’en.